Докато разпространението на епидемията от морбили в съседна Румъния продължава с все по-големи темпове, като само в момента здравните власти съобщават за близо 3200 случая на болестта, сред тях и 17 жертви, в Бургас има майки, които отказват да бъде поставена ваксина на детето.
Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане.

“В България има ваксина за морбили и тя се поставя в максимален обхват по отношение на деца. Страхът на майките е свързан обикновено с неточна информация в различни сайтове по отношение на риска от приложение от ваксината”- Това казва д-р Слава Коларова, старши ординатор към Неонатологично отделение на УМБАЛ Бургас, цитирана от „Фокус”.

“Свързват я с редица сериозни заболявания, като аутизам, детска целебрална парализа, но съществуват неоспорими факти, че тази ваксина не предизвиква тези заболявания. По принцип появата на симптомите на аутизъм възникват горе долу във възрастта, в която се прави ваксината за морбили и погрешно родителите я свързват със самото й приложение”, добави д-р Слава Коларова. Тя подчерта, че има неоспорими доказателства, че ваксината няма нищо общо с това заболяване.

Към момента не съществува заплаха от разпространението на дребна шарка на територията на България, уверяват от здравното министерство.

Министерство на здравеопазването изпрати указания до всички здравни инспекции за вземането на превантивни мерки за опазване на населението от морбили. Според последния доклад на европейския център за контрол на заболяванията в страните от ЕС най-висока заболяваемост се наблюдава при децата до 1 годишна възраст и тези от 1 до 4 години.

Най-висок процент от неимонизирани е сред кърмачетата, които са особено уязвими към заболяването.