Здравният министър д-р Илко Семерджиев отлага за 2019 г. внедряването на пръстовия идентификатор при джипитата и в аптеките. В плановете на бившия министър Петър Москов новият метод за регистрация трябваше да стане част от извънболничната помощ още тази година.

Настоящото ръководство на министерството обаче е взело решение да отложи интегрирането на пръстовия отпечатък на базата на мненията на заинтересованите от въпросната система органи и организации. Оказва се, че за внедряването си в болниците пръстовият отпечатък е струвал на лечебните заведения над 4 млн. лв.

Пръстовият идентификатор до момента е струвал над 4 млн. лв. на болниците и над 470 000 лв. на Здравната каса, информират от Министерството на здравеопазването. За да се внедри системата и в извънболничната помощ ще са нужни още 25 млн. лв., показват изчисленията.

От становищата на Националната здравноосигурителна каса, Лекарския съюз, пациентски организации и болници става категорично ясно, че не е налице обективна възможност за въвеждането на пръстовия автентификатор в извънболничната помощ на този етап, категорични са от ведомството.

Преди седмици оттам инициираха среща със заинтересованите по темата страни, на която единодушно се взе решение, че няма смисъл от пръстов отпечатък в здравеопазването.

Управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов тогава призна, че ако новата система се приложи и в извънболничната помощ, сървърът на касата ще се срине.

"Казвам ви, че няма спестени 15 млн. лева. Тези данни бяха за първите 15 дни на ноември, като тези данни, които тогавашният министър Москов даде, са верни, но това са ежедневни отчети, от които не можем да направи обобщение дали действа или не и какъв ефект има от идентификатора. Не можем да кажем, че само тази система дава ефект. Тъй като нямаме икономически ефект и намаляване на хоспитализациите, можем да кажем, че ефектът е нулев. Ако това се въведе и в извънболничната помощ, очакваме опашки", каза още Комитов.

Преди дни пред Дарик служебният министър Семерджиев обясни, че регистрационната система, която той предлага да замени пръстовия отпечатък, ще бъде интегрирана в собствените ни лични карти от 2018 година. /dariknews.bg