От началото на април пациентите, които са се лекували в болница, ще получават не само епикриза, но и персонален финансов документ за всички извършени операции, изследвания, манипулации, импланти и тяхната стойност. По този начин те ще могат да сверят дали наистина са им извършени всички описани процедури и колко струват те на съответната болница. В документа ще бъдат посочени и стойностите на труда на медицинските екипи. Това стана ясно по време на откриването на преговорите между здравната каса и ръководството на Българския лекарски съюз за нов Национален рамков договор за цените и обемите на услугите, които ще плаща НЗОК.

Гарант на евентуалното споразумение е здравният министър д-р Илко Семерджиев. Той, а малко по-късно и управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов съобщиха, че предлагат на лекарите да бъде въведен новият вид документ. Освен че по този начин пациентите ще могат да сверяват дали наистина са им извършени всички посочени манипулации и да информират здравната каса, документите ще послужат и за реално остойностяване на лечението по различните клинични пътеки и през следващата година здравната каса и лекарите ще могат да преговарят за цените на база на реално необходимите средства. Документът ще влезе в сила, ако лекарският съюз се съгласи.

Как плаща здравната каса

В момента здравната каса плаща на исторически принцип и цените на много пътеки не са актуализирани от 10 години. Пътеките не отразяват реалната стойност на проведеното лечение, нито труда на лекарите, а възможностите да се разпредели бюджетът на здравната каса в зависимост от очаквания брой боледувания. Затова се получава така, че малка част от клиничните пътеки генерират печалба на болниците, а по повечето те трупат загуба. Независимо от тежестта на заболяването и придружаващите страдания, както и независимо от броя операции, инжекции и изследвания, болниците получават една и съща сума за конкретната диагноза. Така се получава изкривяване, при което клиниките се стремят да приемат множество по-леки случаи, за да компенсират загубата от тежките пациенти.

Целта на НЗОК е през следващата година да има ясни стойности на база на статистиката от персоналните здравни фактури.
За всички е ясно, че клиничните пътеки са недофинансирани, но трябва да имаме пълната информация. След това има няколко варианта – да се увеличи процентът от БВП за здраве, да се увеличи здравната вноска или да се въведе доплащане, коментира д-р Глинка Комитов, управител на НЗОК по време на конференция, организирана от Националното сдружение на частните болници в България.

Бюджет с дефицит

Здравната каса и БЛС започват преговорите за разпределение на средствата от бюджета на НЗОК при заварен дефицит от 124 млн. лв. Това са средства за лечение и медикаменти, които бяха забавени в края на миналата година и ще бъдат платени от бюджета през 2017 г.

Това може да стане от оперативния резерв на здравната каса, който е в размер на 341 млн. лв. Първата стъпка при преговорите между касата и БЛС е била от резерва да бъдат освободени 74 милиона лева за заплащане на болнично лечение през тази година и още 8 млн. лв. за покриване на допълнителни прегледи при специалисти в доболничната помощ.
При тази ситуация обаче те вероятно няма да стигнат, тъй като в бюджета на НЗОК за болнични услуги са предвидени 1.457 млрд. лв., а през миналата година въпреки лимитите за прием на пациенти НЗОК е платила болнично лечение за 1.6 млрд. лв.

Какво ще се промени:

- В момента пациентите получават при изписване от болница епикриза за това от какво са лекувани. В нея са записани операции, прегледи от лекари и резултати от изследвания

- От 1 април пациентите ще получават персонален документ за всички операции, манипулации, изследвания и прегледи, като срещу тях ще бъде отбелязана реалната им стойност. Ако пациентите са доплащали за лечението, това също ще фигурира в здравната фактура

- Ако пациентът открие разминаване между реално извършените лечебни действия, той може да се обърне към здравната каса и да поиска лечението да не бъде платено

- Освен за сведение на пациента документът ще служи и на здравната каса, която ще калкулира пазарни стойности на лечението по различните видове клинични пътеки и ще преговаря на база на тези цени с лекарите през следващата година.
Промяна при онколекарствата

Здравната каса обмисля да върне плащането на онколекарства на дистрибутори. В момента болниците пазаруват медикаменти с надценка от различни търговци на едро на различни цени, след това изчакват НЗОК да плати приложената химиотерапия и връщат или забавят парите на доставчиците. "Ако плащаме директно на дистрибуторите, каквато практика имахме преди години, ще постигнем намаление на разходите за онкомедикаменти около 1-2 млн. лв. месечно, а освен това ще намалим възможностите за паралелна търговия на скъпи и животоспасяващи лекарства, които са дефицитни", коментира подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Средствата, които НЗОК плаща за химиотерапия, са 225 млн. лв. годишно./capital.bg