Здравната каса да поеме част от разходите за поставяне на зъбни протези при възрастните хора. Такава идея обмислят в здравното министерство, съобщи по "Дарик" служебният министър д-р Илко Семерджиев.

"Обсъждаме плаковото протезиране да стане дейност, която да се въведе в здравноосигурителния модел, да бъде реимбурсирана частично. Поне 20 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде заделена за тази цел", каза той. И допълни, че подобно решение ще позволи на хората в напреднала възраст да си направят протези и да могат да се усмихват, да се хранят пълноценно и да имат по-добро здраве и имунитет.

Министърът отказа повече подробности с аргумента, че те първо трябва да бъдат обсъдени с представители на здравната каса и на Българския зъболекарски съюз.
Всеки 8-и пенсионер, което прави 13 на сто, е без нито един зъб в устата. Това показва проучване на Българския зъболекарски съюз, съобщено на кръгла маса по проблемите на денталната медицина, пише в. Монитор. 20 на сто от хората над 60 години са без зъби на долната, а 17 процента – на горната челюст.


Илко Семерджиев повтори, че пръстовият идентификатор, който в момента се използва в болниците, но е атакуван пред съда, няма да бъде въвеждан в извънболничната помощ, защото според него ще последва "ужасен кошмар", ако идентификаторът се внедри и лекарските кабинети.

Министърът обясни, че в доболничната помощ годишно се извършват над 40 млн. прегледа и системата, която има затруднения с обработването на около 2 милиона регистрации в болниците, просто няма да издържи.

На въпрос с какво ще бъде заменен пръстовия "отпечатък", Семерджиев припомни, че България е задължена от еврорегламент да въведе през 2018 г. единен идентификационен документ с чип, в който да бъдат интегрирани електронен подпис, идентификационни данни и електронна здравна карта. Тези документи ще заменят личните карти и ще съдържат нужната информация, посочи той.