Чувството за горчив или кисел вкус в гърлото, "раздуване" на стомаха, къркорене или оригване, усещане за парене в гърлото, определяме като киселини. Най-често киселините се появяват след консумация на големи количества храна и последващо физическо натоварване или лягане.

Храни и напитки причиняващи киселини:

Шоколад
Той съдържа кофеин и други стимуланти като теобромин, които увеличават риска от поява на киселини. Съдържанието на мазнини и какао в шоколада също е причина за киселини.

Газирани напитки
Мехурчетата от карбонизацията разширяват стомаха и повишеното налягане допринася за появата на проблема.

Пържени храни
Консумацията им причинява киселини в стомаха и парене зад гръдната кост.

Тютюнопушене и алкохол
Злоупотребата с тютюневи изделия и алкохол, особено с червено вино и бира, допринася за стомашните киселини. Консумацията на големи порции храна, заедно с много алкохол, допълнително предразполага към появата им.
Високо съдържание на мазнини в млечни и месни продукти.

Кофеин
Няма опасност за консумиращите чаша кафе на ден, но сериозните фенове на кофеиновите напитки, които пият по няколко дози, са застрашени от киселини.
При появата на оплаквания, сменете кофеина с чай от лайка, който е един от най-полезните билкови чайове. Друга възможност е зеленият чай, по чаша на ден, ако е леко сварен.

Трябва да се има предвид, че чувствителността към храни варира значително и някои хора могат да почувстват влошаване на оплакванията си при приемане и на лук, маруля, ръжен хляб, чесън.

Препоръчително е да се потърси лекарска помощ, ако се появи трудност при преглъщане на твърда храна или течности; повръщате кръв или забележите наличие на кръв в изпражненията си; имате киселини и парене зад гръдната кост по-често от 3 пъти седмично, за период по-дълъг от 2 седмици; чувствате силен задух, без видима причина. /24dzrave.bg