България е на прага на онкологична катастрофа, защото държавата е абдикирала от задълженията си. Това обявиха от Медицински център „Интегративна медицина“. Близо 400 хил. са онкоболните у нас. Данните обаче не са точни, защото в момента те не се регистрират, посочиха още от Центъра.

Въпреки че има заповед за заличаване на Медицинския център, тя се обжалва пред съда и той продължава дейността си. Там се полага палеативна грижа на пациентите с онкозаболявания. Това означава, че се оказва помощ и се облекчава страданието на хората в крайна фаза на заболяването чрез използването на алтернативни методи.

Над 5000 болни до този момент са получили помощ в Центъра, обясни управителят д-р Христо Дамянов. По негови думи над 90% от хората постъпват след неуспех от стандартното лечение. Според него пред онкоболните в България има две възможности - да прекарат последните си дни в домовете си или да търсят скъпо лечение в чужбина. "Над 1400 души ежегодно се лекуват в Турция. Захранваме турската икономика много успешно. Това е нагледен пример, който показва, че лечението е в абсолютен срив", коментира д-р Дамянов.

Медицинският център призова за обединяване на силите на всички, които имат отношение към проблема. /dariknews.bg