Проблемът с инфлуенцата по птиците в региона отшумява, каза Петър Янков, експерт от Българско дружество за защита на птиците в Природозащитен център “Пода”.

По думите му вирусът тази година е засегнал само дивите видове и тази година птици с позитивна проба за наличие на птичи грип в защитена местност „Пода“ не бяха открити.

„Времето се затопля, настъпват по-слънчеви дни и това неизбежно води до заглъхване на опасността от зараза дори и сред дивите птици. Затова смятам, че вълната на инфлуенцата отшумя, защото от много време няма случаи на умрели птици в нашия резерват“, каза Петър Янков. Той добави, че смъртността при птиците в „Пода“ е на естествени нива и подчерта, че ако на територията на резервата заразата от птичи грип се разпространява, то загиналите птици ще са необичайно много.

„Заради тежката зима има отделни случаи на загинали птици, смърт, причинена от студ и от глад предимно при видовете птици, които естествената им среда са плитчините на водоемите. След замръзването на плитчините, тези птици няма как да си набавят храна“, обясни Петър Янков. Той поясни, че вирусът е уязвим и неустойчив към топлина и слънчева светлина, но това не означава, че хората не трябва да бъдат с повишено внимание, затова все още трябва да спазват инструкциите на Агенцията по безопасност на храните./Радио „Фокус“ – Бургас