Пациенти чакат с часове за спешна помощ, диспечери подават грешни адреси, шофьори се лутат из кварталите, защото нямат GPS. Лекарите работят въпреки условията и това е ежедневие.

"Изводите, които правим и заключението, до което стигнахме, е в резултат на няколко седмици наблюдение на работата на Спешната помощ. Това включва не само записите, но и на документи, с които сравняваме как се реагира в различни ситуации. И това, което констатираме е доста притеснително за системата и за условията, в които са принудени да работят екипите. Защото проблемът не е в хората, които работят там. Те работят въпреки условията", заяви в Нова тв Генка Шикерова.

"Нашите водачи, когато ги назначаваме, минават тест дали познават София, дали познават кварталите, дали може да се ориентират бързо по карта", обясни д-р Георги Гелев, началник на Спешна помощ-София.

От записи обаче става ясно, че шофьор на линейка не знае къде се намира метростанция "Сливница".Разговор между диспечерския пункт и линейките показват защо работата буксува. Дори при сигнал, има заповед да се оставят водещите към болници пациенти и да се тръгне към летището. Случаят - с авариралият самолет преди седмици на Летище "София", при който нямаше нито един пострадал.

От края на миналата година в Спешната помощ има въведен стандарт. Според правилата, адресите би трябвало да се разделят по приоритет. А времето за реакция е от 8 до 120 минути. Често обаче пациентите чакат с часове.

"В Спешна помощ нямат обяснение каква е причината линейките да се бавят по 4-5 часа. Работещи в системата ми разказаха за случаи, когато са реагирали с 8 часа закъснение - време, в което могат да проверят дали този пациент не е отишъл вече на лекар", коментира още Шикерова.

Проблемите не са от вчера и са комплексни. Като например автомобили, които са счупени, все пак биват пускани в движение.