Започва сътрудничество между национална пациентска организация (НПО) и Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Целта е осъществяване на ефективна борба с корупцията и злоупотребите в сферата на здравеопазването. Сътрудничеството ще се осъществява посредством платформата за пациентска удовлетвореност "Здравен отзив", съобщават от организацията.

От пациентската организация обясняват, че "Националната полиция" е сред многото други институции, с които работят, за да бъде подобрено качеството на медицинското обслужване. Работи се и за защита правата на българските пациенти при неправомерно поискани средства за лечение.

Посредством портала "Здравен отзив" ще могат да постъпват пациентски сигнали за корупция, като те директно ще бъдат препращани към полицейската дирекция. От своя страна тя пък ще предприеме нужните действия.

От НПО обясняват, че основният стремеж е да се улесни комуникацията между пациентите и институциите и да се стимулира гражданската активност. Това ще допринесе за подобряване качеството на предоставяното здравно обслужване, борба със злоупотребите в система на здравеопазването и други.

Чрез платформата пациентите ще могат да подават сигнали във връзка с различни неуредици като санитарно-хигиенни условия, неетично отношение, нерегламентирани плащания, дискриминация, както и да споделят цялостния си опит от българската здравна система.

Дейността на комисия "Здравеопазване" към Главна дирекция "Национална полиция" пък е насочена към противодействие на престъпления в сферата на здравеопазването. Ако има сигнали за закононарушения от служители на здравно министерство, второстепенните разпоредители с бюджетни средства и лечебните заведения, те се насочват към съответните структурни звена на МВР за извършване на проверка.

Порталът за пациентска удовлетвореност "Здравен отзив" официално бе представен през месец октомври миналата година. До момента в платформата са публикувани резултатите от проверки по няколко десетки сигнала. Други са в изчакване на отговор по компетентност от съответните институции. /нюз бг/