Той ободрява, топи мазнините, снабдява ни с витамини, има антибактериално и противигъбично действие. Но учените твърдят, че ситуацията с грейпфрута не е толкова проста. Миналото лято лекари хвърлиха бомбата, че този плод може да провокира появата на рак на гърдата. За щастие скоро стана ясно, че повечето заплахи са силно преувеличени. Всъщност в рисковата група са жените в менопауза и тези, които са изложени постоянно на действието на слънчевите лъчи.

Категорично ясно е обаче, че грейпфрутът е несъвместим с широк кръг медикаменти. Например, жените, които приемат противозачатъчни таблетки и пият сок от грейпфрут, в един прекрасен ден може да се окажат „малко бременни”. А тези, които са на антидепресанти – доста депресирани. След експерименти се потвърждават и опасенията на лекарите, че концентрацията на сърдечносъдовите препарати се увеличава опасно при едновременната им употреба със сок от грейпфрут. Ситуацията е толкова сериозна, че FDA (Администрацията по храните и лекарствата в САЩ) изисква задължителен тест на всички нови препарати за съвместимост с грейпфрутовия сок.

И така, трябва ли напълно да се откажете от този цитрус? Не, разбира се. Спокойно може да хапвате по един плод седмично. Задължително се консултирайте с лекар, ако приемате лекарства. В списъка на забранените за съвместна употреба със сок от грейпфрут са медикаменти, използвани за намаляване на холестерола, понижаване на кръвното налягане, антидепресанти, болкоуспокояващи, антиалергични, орални контрацептиви, виаграта и нейните аналози.

Комбинацията с грейпфрут може и да доведе до понижен или никакъв ефект при антихипертензивен или антиаритмичен медикамент и антибиотици. Най-тежки странични реакции се наблюдават при статините (simvastatin, lovastatin, atorvastatin), където може да се стигне до рабдомиолиза (мускулно увреждане) и остра бъбречна недостатъчност./mila.bg