Акай бери е дребен лилав плод, приличащ на черна боровинка. Той расте по така наречената малка акай, растяща в Южна Америка и по-точно Амазония. Този вид палма и нейните плодове са много богати на антиоксиданти, витамини и незаменими аминокиселини.

Медицинските качества на акай бери даряват със здраве местното население на Амазония от векове. Този малък и интересен плод има множество полезни свойства, заради които си заслужава да се консумира по-често. Какви са те?

Подобрява сърдечносъдовата функция

Плодовете на палмата акай са много богати на антоцианини. Това са вид растителни антиоксиданти, които понижават кръвното налягане, прочистват съдовете от холестерола и стимулират кръвообращението.

Помага в отслабването
Акай бери се причислява към суперхраните заради много добрите му функции по отношение на здравето. Редовната консумация на този малък плод стимулира разграждането на мазнините. В комбинация със свойството му да понижава холестерола това е чудесен начин да отстраните от тялото си излишните килограми без мъчителни диети.

За здрава кожа
Акай бери участва в състава на много съвременни козметични продукти за стимулиране регенерацията на кожата и това не е случайно. Маслото от този плод съдържа огромно количество мощни антиоксиданти, борещи се със стареенето.

Улеснява храносмилателната функция
Акай бери е много добър източник на фибри. Ензимите в малкото черно плодче ускоряват движението на червата, подобряват чревната флора и предпазват от образуването на газове. Акай бери е чудесен начин да детоксикирате стомашно-чревния тракт.

Стимулира клетъчното делене
Антиоксидантите в акай бери се борят със свободните радикали в цялото тяло като по този начин стимулират правилното клетъчно делене и предпазват органите и системите от развитие на туморни клетки.

Подпомага имунната система
Акай бери съдържа завидни количества витамин С, който играе важна роля в подпомагането на имунната система. Той също е силен антиоксидант, който потиска образуването на туморни клетки. Полифенолите в акай бери могат да бъдат полезен помощник като допълнение към стандартното лечение на рак.

Бори се със стареенето
Стареенето на тялото, в това число и кожата, се дължи на окислителните процеси в организма, предизвикани от свободните радикали и тяхното пагубно въздействие. Антиоксидантите в акай бери се борят активно и овладяват успешно свободните радикали, неутрализирайки тяхното зловредно действие.

Афродизиак
Акай бери има свойството да стимулира кръвообращението, а това няма как да не се отрази добре на половата мощ. Това се усеща най-силно при мъжете.

Стимулира мозъчната дейност
Акай бери има полезни свойства и по отношение на мозъчната функция. Този плод подобрява не само паметта и концентрацията, но може да успокои цялостно нервната система, особено при менопауза и нервни неразположения.

Повишава енергията
Благодарение на множеството витамини и фибри в акай бери консумацията му подобрява енергийните нива в организма. Човек става по-издръжлив при физически натоварвания и по-рядко попада в капана на изтощението. /az-jenata.bg