Грипната епидемия отминава, това каза за „Фокус“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. „Повечето от областите вече излязоха от епидемични стойности. Някои пък не можаха да ги достигнат“, допълни още той. „Не, че не е имало епидемия и при тях, а просто това съвпадение с коледните и новогодишните празници оказа доста влияние върху регистрацията“, уточни Кунчев.

По думите му хората са търсели по-малко лекарска помощ и разминаването идва оттам. „Така или иначе и в България, и в другите страни от Балканите и Европа вървим към приключване на сезонната грипна епидемия“, добави Кунчев. По думите му вирусът се характеризира с класическите симптоми. Той поясни, че тазгодишната епидемия има две разлики. „Едната е, че беше доста интензивна, в смисъл, че засегна доста хора, но същевременно бяха класически симптомите като протичане.

Без изненади както като клинична картина, така и като засегнати групи и без някакви изключително тежки различни от очакваното усложнения. Така че, ако трябва да обобщим много хора боледуваха, но не много тежко“, заяви д-р Ангел Кунчев.
Настинките обаче остават, остават и парагрипните вируси, така че хората не бива да пренебрегват опасността от зарази.