Лекари от УМБАЛ "Св. Марина“ във Варна са извадили 15-килограмов тумор от гръдната кухина на 39-годишен мъж.

Сложната операция е продължила повече от 6 часа и е извършена от Мултидисциплинарен екип от гръдни хирурзи начело с проф. д-р Радослав Радев и кардиохирурзи с ръководител доц. д-р Пламен Панайотов, съобщи информационна агенция "Черно море".

Пациентът е постъпил в университетската болница в клиниката по ендокринология заради изключително ниски стойности на кръвната захар и влошено общо състояние, но специалистите са установили, че той има излив в дясната гръдна половина и огромна туморна формация.

Лекарите от Клиниката по гръдна хирургия, след множество изследвания, са установили, че става въпрос за огромен тумор в напреднал стадий, разположен в дясната гръдна половина.

Апаратурата, с която разполага болницата, е дала възможност да се констатира пълна компресия на бял дроб, горна и долна празна вена, частична на дясна камера и дясно предсърдие и ангажиране на перикард, гръдна стена и диафрагма.

Поради големината на тумора, засягането на перикарда, ангажирането и компресирането на сърцето и други големи венозни съдове, интервенцията е извършена, като е изключено сърцето, чиято функция е заместена с машина – "Сърце-бял дроб".

.