Агенцията нарушава собствената си Инструкция за умъртвяване на птици, не само в частта „хуманно отношение към животните”

Броени дни след ликвидирането на четирите кончета от рядка порода инспекторите по храни лъснаха с акция „Пожарникари с пяна срещу заразени пилета”

Подобен метод липсва в документа с подробни инструкции

Стотици пилета в пловдивското село Златосел, Община Брезово, са били умъртвени с пожарникарска пяна. Акцията се е провела в понеделник.

Говорителят на Пожарната в Пловдив Цвятко Дешев потвърди, че от Българската агенция по безопасност на храните е поискано официално съдействие от тяхната служба, като заяви, че за повече информация трябва да се обърнем към Агенцията.

Ужасени жители на селото недоумяват кой и как е разпоредил птиците от местната ферма да бъдат унищожени по този начин. Още повече, че това става по-малко от месец след скандалното ликвидиране на четири кончета от рядка порода, по нареждане на инспекторите по храни.

Опарени фермери от областта коментират, че цялостната процедура по умъртвяване на заразени животни се извършва по специална инструкция на БАБХ, с редица изисквания и предварителни планове и одобрения от Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите".

„Инструкцията за умъртвяване на птици” е публикувана на страницата на БАБХ. Тя е на бланка от Министерство на земеделието и храните и Националната ветеринаромедицинска служба. Тя регламентира 10 метода за евтаназия, сред които не фигурира убийство с пожарникарска пяна.

На официалната интернет страница на БАБХ последното съобщение за разпространение на болестта и борбата с нея е от 4 януари. В него се чете: Констатираните огнища на Инфлуенца по птиците вече са 26. Това стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, което се проведе днес в сградата на Българска агенция по безопасност на храните. В Щаба участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравето, Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Със съдействие на Министерство на правосъдието се предвижда в борбата със заболяването да се включат и лица лишени от свобода. На заседанието стана ясно още, че с последните констатирани огнища, ще бъдат унищожени общо 116 308 птици...” От тук става ясно, че националната пожарна участва в оперативния кризисен щаб.

Последната новина е от понеделник 16.01.2017 и тя съобщава, че Ветеринарният екип за извънредни ситуации на Общността е на посещение в страната ни заради констатираните огнища на Инфлуенца по птиците. Д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ представи актуалната обстановка е информирала Екипа, че „Общият брой засегнати животни е над 430 хиляди, като до утре се очаква всички птици в констатираните огнища да бъдат ликвидирани“. Тоест днес – 17 януари всички заразени птици в страната би трябвало да са унищожени.

Кризисната ситуация и предприетите извънредни мерки освобождават ли от отговорност ведомство БАБХ да спазва собствените си нормативни актове, за които така активно гони българските фермери, търговци и население? Хуманно ли е изтребването на заразени животни с пожарникарска пяна за гасене на огън? Безплатни ли са услугите на родната пожарна, или са по-евтини от това да платиш на специалисти и екарисаж? На тези въпроси предстои да дадат отговор от БАБХ./podtepeto.com