Солта е жизненоважен минерал, който е необходим за нормалното функциониране на човешкото тяло. Въпреки това, повечето храни, които консумираме съдържат прекалено много сол, което може да доведе до появата на редица здравословни проблеми.

Препоръчителният дневен прием е 5 грама, като според изследвания, българинът често надвишава препоръките и приемът му достига до 10, 14, а в някои случаи и до 20 грама на ден.

Кои са едни от най-честите признаци, че е време да намалите количеството на приеманата сол?

Жажда
Един от първите признаци, че в ежедневното ви хранене има повече сол от препоръчителния дневен прием е постоянна силна жажда. Излишъкът на натрий в кръвта прави така, че клетките ви да губят вода. Тогава тялото се нуждае от допълнителен прием на вода, за да балансира.

Това от друга страна часове по-късно води до задържане на излишни течности и подуване. Други признаци, че приемате повече сол са мускулни болки и недостиг на въздух.

Дехидратация
Когато консумирате храни с високо съдържание на сол и не пиете достатъчно вода, организмът се дехидратира. Симптомите на лека до умерена дехидратация включват сухота в устата, виене на свят, сънливост, суха кожа, запек, тъмна урина, ниско кръвно и главоболие.

Камъни в бъбреците
Страдате ли от песъчинки или камъни в бъбреците? Една от причините за появата на тези неразположения са именно повишените количества сол в храната, която консумирате.
Повишените нива на натрий в организма са причини за допълнителното наслагване на калций в урината. Това ни излага на риск от образуването на камъни в бъбреците, но също така и за развитието на остеопороза.

Високо кръвно налягане
Високото кръвно налягане е силна индикация, че трябва да се намали приемът на сол. Когато поддържате високи нива на кръвното това може да увреди сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците, както и да се повишат рисковете от инфаркт и инсулт.

Ако направите някои минимални корекции в диетата си и намалите солта ще видите колко бързо ще нормализирате стойностите на кръвното налягане.

Консумирате сол и преработени храни
Ако голяма част от седмичното ви меню се състои от бургери, пакетирани и преработени храни, със сигурност приемате повече от необходимото сол. Солта към тези храни се добавя, за да увеличи техния срок на годност, но и за да подобри вкуса им.

Опитайте да намалите приема на тези храни, като добавите в менюто си повече пресни плодове, зеленчуци, консумирате домашна храна, отново с регулирано количество сол в нея. /az-jenata.bg