Изключително вкусният оранжев плод изобилства от полезни качества. Неслучайно гърците са го нарекли diospyros, което в превод означава божествен плод.
Съдържа значителни дози калий, калций, фосфор, натрий и желязо. В нея има доста пектинови вещества, които помагат за поддържане на храносмилателната система в добра форма. А оранжевият цвят на тази ябълка се дължи на високите стойности в нея на бетакаротин.

Усилва имунитета

Райската ябълка изобилства от витамините C, B1, B2, P, PP, F и глутаминова киселина. В миналото този плод е лекувал скорбут, заради високото си съдържание на витамин C, а комбиниран с бетакаротин осигурява прекрасна имунна система. Райската ябълка е много полезна за консумация през студените месеци. А бетакаротинът е важен за зрението, защитава и кожата от преждевременно остаряване. В този плод има магнезий, който помага при проблеми със сърцето и при анемичност. Високата концентрация на витамин PP пък бори умората и е враг на депресивните състояния, които през зимата се обострят поради липса на слънце. При ежедневна консумация на един плод вътрешното напрежение в организма и чувството на тревожност спадат.

Помага за вталяване

Плодът се препоръчва горещо от диетолози за хора с наднормено тегло. Той доставя много ценни вещества, а в същото време съдържа малко калории и ефективно успява да създаде дълго чувство за ситост. Тази сладост влияе перфектно върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като е богата на йод. Помага и за сваляне на високо кръвно.

От райска ябълка може да се направят сурови плодови десерти, торти, плодови и плодово-зеленчукови салати, смутита, сурово сладко. С нея може да се приготвят сладки и вкусни кремове.

-----
Много хора смятат, че райската ябълка трудно вирее у нас заради ниските температури през зимата, но не е така. Дървото е устойчиво до минус 20 градуса и се чувства най-добре по Черноморието, в Пловдив, Хасково, Сопот, Сливен. Има я и в Ивайловград, където я наричат медовина. /mila.bg