Закуската е изключително важна, ето защо човек трябва да се старае да подбира само здравословни храни за сутрешното си хранене. Какво обаче е полезно човек да яде на празен стомах и какво е препоръчително? Вижте кои храни трябва и не трябва да консумирате на празен стомах.

Кисело мляко, банан, чаша кафе или фреш
– това са едни от най-разпространените храни и напитки, които хората мислят за перфектната закуска. Не всички са наясно с факта, че има подходящи и неподходящи храни, с които да започнат деня си.

Истината е, че на празен стомах човек трябва да набляга на определени храни и да избягва други, ако иска да се грижи за своето здраве.

Храните, които НЕ трябва да консумирате на празен стомах са:

Тестени изделия и бутер сладкиши

Продуктите, съдържащи мая, дразнят лигавицата на стомаха и могат да предизвикат образуване на газове.

Бонбони

Приемът на захар на празен стомах повишава нивата на инсулин, което от своя страна значително увеличава натоварването на панкреаса, който току-що се е „събудил”. В дългосрочен план това може да доведе до диабет.

Кисело мляко и други ферментирали млечни храни

Ако ядете кисело мляко на гладно, иначе полезната солна киселина убива млечнокиселите бактерии. Ето защо консумирането на кисело мляко за закуска има малка полза за здравето на тялото.

Круши

Суровите фибри в крушите могат да наранят деликатните лигавици на празния стомах.

Добави описание

Домати

Доматите съдържат високи нива на танинова киселина, която увеличава киселинността в стомаха. Това може да доведе до стомашни язви.

Краставици и други зелени зеленчуци

Суровите зеленчуци са чудесни източници на аминокиселини. Въпреки това те могат да причинят киселини в стомаха, газове и болка в корема, ако ги приемате на гладно.

Ако ядете банани на празен стомах, това ще доведе до рязко увеличение на количеството магнезий в кръвта. В дългосрочен план този навик може да навреди на здравето на сърцето.

Подправки

Пикантните храни могат да причинят увреждане и възпаление на стомашната лигавица, както и да увеличат производството на киселина в стомаха. По този начин се допринася за много общи заболявания на храносмилателната система.

Добави описание

Студени газирани напитки

Пиенето на газирани напитки на празен стомах може да повреди лигавиците и да намали притока на кръв към стомаха. В резултат на това храната ще започне да се разгражда по-бавно.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са богати на плодови киселини. Когато ги консумирате на гладно, могат да предизвикат киселини, както и да повишат риска от гастрит и стомашна язва.

Храните, които трябва да консумирате на празен стомах са:

Овесена каша

Тя създава защитно покритие около лигавицата на стомаха, което не позволява на солната киселина да причинява щети на неговите стени. Овесената каша съдържа също така разтворими фибри, което от полза за понижаване нивата на холестерол в тялото.

Елда

Беглутеновата елда деликатно стимулира храносмилателната система. Също така тя е отличен източник на протеини, желязо и витамини.

Каша от царевично брашно

Тя помага за премахване на токсините и тежките метали от организма, нормализира чревната микрофлора и дава усещане за ситост дълго време.

Добави описание

Пшеничен зародиш

Две супени лъжици от пшеничен зародиш ви осигурява около 15% от препоръчителната дневна доза витамин Е и 10% от желаната дневна стойност на фолиева киселина. Пшеничният зародиш също така помага за безпроблемната работа на храносмилателната система.

Яйца

Резултатите от изследвания показват, че приемът на яйца на празен стомах може да намали значително калориите, които консумирате по-късно през деня.

Диня

Консумирането на диня на гладно предоставя добро количество вода на вашия организъм. Нещо повече – динята е полезна за здравето на очите и сърцето, заради високите си нива на ликопен.

Сини боровинки

Според последни изследвания редовното хранене с боровинки подобрява паметта, както и регулира кръвното налягане и метаболизма – особено, ако ги ядете на закуска.

Пълнозърнест хляб (без мая)

Въглехидратите и други полезни хранителни вещества, съдържащи се пълнозърнестия хляб, са необходими за вашето тяло. Най-доброто време да ядете тази храна е на празен стомах.

Добави описание

Ядки

Ядките, консумирани на празен стомах, подобрява здравето на храносмилателната система и нормализира рН-то в стомаха.

Мед

Медът помага на тялото да се събуди, както и му осигурява сила и енергия за предстоящия ден. Този продукт също така стимулира мозъчната активност и повишава производството на хормона серотонин.

Източник: Розали.ком