При настинки и грип едни от най-честите неразположения са кашлицата и болките в гърлото. Кашлицата възниква в резултат на дразнене или блокиране на дихателните пътища в следствие на настинки или алергични реакции.


Необходимо е не само навреме да потърсим лекарска помощ и да приемаме назначените ни медикаменти, но и да се доверим на някои естествени лекове. Сред тях са чаят от ехинацея, чесънът, както:

Сух джинджифил и пипер
Двете пикантни подправки се прилагат в аюрведа като лек за кашлица, болки в гърлото. Джинджифилът и черният пипер имат силно противовъзпалително действие, но и спомагат за повишаване на защитните сили на организма.

Добавяйте в малки количества от тях към мед и пресен лимонов сок, както и към чайовете, супите. Не само ще намалят възпалението, но ще подействат отхрачващо.

Мляко с куркума
Млякото с куркума бива наричано още „златно мляко“. В традиционната китайска и индийската медицина куркумата се използва от хилядолетия за лечение на дихателни, храносмилателни и кожни заболявания. Подправката с интензивен цвят и вкус има отлични противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Основният активен агент в куркумата е куркуминът. Благодарение на консумацията на куркума организмът по-лесно се справя с бактериалните и вирусни инфекции. Когато страдате от настинка или грип, винаги си правете мляко с малко мед и куркума.

Сок от лук
Лукът също като чесъна е смятан за естествен антибиотик, тъй като съдържа съединения, които имат отлични антимикробни и противовъзпалителни свойства. Сокът от лук е особено полезен при лечение на бронхит, тъй като спомага за облекчаване на кашлицата и действа отхрачващо. Консумацията му инхибира бактериалния растеж.

За да намалите неразположенията, настържете една-две глави червен лук, след което ги изстискайте. Полученият сок може да консумирате в чист вид или да добавите към него малко мед. Приемайте от еликсира по няколко пъти на ден и ще видите колко по-бързо ще отшумят болките в гърлото и кашлицата.
Сок от алое вера

Алое вера съдържа естествен гел, който действа успокояващо не само върху кожата, но и върху лигавицата на гърлото. Неговите противовъзпалителни и антимикробни ефекти могат да облекчат сухата кашлица, да намалят подуването на лигавицата, причинено от инфекции на гърлото и алергични реакции. Ето защо по време на настинка пийте и сок от алое вера./az-jenata.bg