Нова наркогрупировка от Бургас, действала по примера на една от най-бруталните улични банди в света – американската МS-13, е разкрита от полицията. Това стана ясно току-що на извънреден брифинг на прокуратурата в София. В пресконференцията участват заместник главният прокурор Борислав Сарафов, административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

"Става въпрос за група, която действа с брутални действия. Налага своя мопол в определени райони и произвежда сама наркотика, който разпространява, по тази причина е по-трудна за разбиване." Това заяви главният секретар на МВР Младен Маринов и изреди уредите, с които разполага разбитата група, като допълни, че благодарение на затворения кръг са генерирали и големи финансови постъпления. Информацията предава ПИК.

Разследващите заявиха, че всички лица са известни на полицията и са от "подземния свят". Момчетата били млади, около набор 96-та година, от средите трениращи във фитнесите, ММА бойци и пребивали хора, за да наложат авторитет и влияние.

Сарафов пък заяви категорично, че държавата не е на групировките и няма да допуснат някой да си завладява територии. Шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че заловената банда е дала свидетелски показания, че са взели пример от известна американска банда МС13.

По-рано днес в Бургас полицията разкри мобилна лаборатория за производство на синтетична дрога в автомобил. Колата била управлявана от 26-годишния Т.С., уточнява ПИК.

Униформените се усъмнили в подозрителното поведение на водача, който изглеждал доста нервен и му направили тест за употреба на наркотици. Той показал, че бургазлията е седнал зад волана на метамфетамин.

При проверка в купето на „Деу“-то полицаите намерили три пликчета с бяло кристалообразно вещество – екстази, торба с газов котлон, стъклена колба, две стъклени пипети, пакет памук и 3 контейнера, съдържащи различни по вид и консистенция вещества. Последвало претърсване в жилището на бургазлията в бл. 30 в жк „Изгрев“. Там са открити 3 шишета с бяла течност с неустановен към момента състав.

Т. С. е арестуван за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Според разследващи готвачите на синтетична дрога все по-често използвали мобилни лаборатории, което ги правело много по-трудни за разкриване. По-големите „майстори“ нямали проблем и да приготвят наркотика директно в колата. Тепърва ще се установява връзката на задържания с престъпната групировка.