Пострадалият в катастрофата Ивайло Петков години наред се е готвил активно за Националния шампионат по Планинско изкачване "Валери Великов-2017", който ще се проведе на 8 и 9 април в Шумен. Неговият автомобил EVO 6 е най-мощната кола, с която Петков е смятал да извоюва победа, тъй като преди това се е състезавал с далеч по-нисък клас коли – „Лада”, „Форд” и др.

Инцидентът тази вечер раздвои рейсърите в Бургас.

Докато едните твърдят, че Ивайло е един от най-добрите автосъстезатели в България, който също така през последните години е участвал многократно в инициативи за безопасност на пътищата, други разказват, че лицензът му като състезател е отнет от Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), заради арогантното му поведение.

Заради това и други негови действия, опорочаващи автомобилния спорт, Ивайло не е приет в нито един бургаски клуб и понастоящем се състезава за „Автоцар“, Панагюрище.

Другият участник в катастрофата – шофьорът на джипа Great Wall Кольо Петров, е управител на фирма „Стоунс комерс“, която също като автосервиза на Ивайло е разположена на територията на гробищният парк и пред чийто портал е станала катастрофата.

Близки на Кольо Петров се притесняват, че може да му е прилошало и той да е загубил управление над автомобила си, защото има здравословни проблеми и преди половин година е претърпял инсулт.