Нова схема за таен превоз на мигранти с камиони – близнаци, с регистрационни номера, еднакви с тези на оригиналите, пуснаха действие каналджии. Трафикантите използват прикритието на фирми, подизпълнители на строителството на оградата с Турция, за да си гарантират безпрепятствено преминаване. Бегълците били укривани в тайници под отделението за инертни материали, с които били товарени камионите. Това стана ясно неочаквания пожар в камиона, марка „Сканния” край Резово. Возилото се самозапали по време на движение, а шофьорът му – избяга. И само намесата на граничар, който пръв се хвърлил в пламъците в горящия камион, спаси 27 мигранти, натъпкани в тайник под чакъла, от сигурна смърт.

Прокуратурата продължава разследването по случая. Каналджията се издирва, уточниха от полицията.

Репортерска проверка установи, че горящият камион всъщност се оказва фантом. Той е с регистрационен номер-дубликат на оригиналния, а регистрационната табела на товарния автомобил: СО 9197 ВВ, която се вижда и на снимките от мястото на инцидента край Резово, е менте.

Тя е копие на табелата на друг камион, отново марка „Скания”. Но във времето, в което возилото-фантом е горяло, автомобилът-оригинал се е намирал в гараж в Драгоман - на 500 километра от мястото на пожара. И това се потвърждава от записите на видеокамери. Това разказа Мирослав Дучевски, чиято фирма, регистрирана в Костинброд, според официалните документи, е собственик на истинския товарния автомобил „Скания” с регистрационен номер CO9197 ВВ. Според Дучевски регистрирането на регистрационни табели-близнаци няма как да се случи без участието на служители на КАТ.