Полицията задържа 36-годишен мъж от село Драчево и 28-годишна бургазлийка, които се опитали да избягат от органите на реда с лек автомобил "Фолксваген Голф". Двамата криминално проявени са заловени след преследване от полицията в Бургас, по сигнал за притежание на наркотици.

Около 10.30 ч. на 22 март т.г. в района на ж. к. „Славейков“ полицаи предприели спиране на лек автомобил с бургаска регистрация. Водачът му не изпълнил полицейските разпореждания и с видимо по-висока скорост се отправил към кв. „Долно Езерово“. На ул. "Родопа" в квартала автомобилът спрял, блъскайки се в спрян полицейската кола. Установено е, че 36-годишният мъж е с отнета шофьорска книжка и влязло в сила наказателно постановление в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние. В автомобила е открито и иззето пликче с бяло - розово кристалообразно вещество (метамфетамин).

Вследствие на потеглянето с висока скорост водачът на лекия автомобил създал предпоставки за възникване на пътни инциденти и рискови ситуации с участието, както на леки автомобили, така и на пешеходци. Водачът на катастрофиралия автомобил е установен, въпреки оказаната яростна съпротива – това е криминално проявения и осъждан Х.Л., 36 годишен от с. Драчево, община Средец (регистрациите му са за притежаване и разпространение на наркотични вещества, кражби на вещи и части от МПС, домови кражби и др).

Х.Л. е задържан, като е установено, че шофирал с отнета шофьорска книжка (неправоспособен водач), с влязло в сила наказателно постановление в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние. В Районно управление – Средец е налице досъдебно производство за шофиране без свидетелство за правоспособност, по което днес ще му бъде повдигнато обвинение.

В компанията на 36-годишния мъж се придвижвала и криминално проявената Ю.И., 28-годишна от Бургас. При извършеното претърсване в купето на автомобила е открито и иззето пликче с бяло – розово кристалообразно вещество (метамфетамин).

Х.Л. и Ю.И. са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. Водачът отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, за което са му съставени съответните актове по Закона за движение по пътищата. Подобни актове са съставени и за констатираната липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” и технически преглед на автомобила.

По случая е образувано бързо полицейско производство.