Лора, приятелката на намушкания смъртоносно в сърцето преди две години в Борисовата градина 15-годишен Георги Игнатов, първа е издала на полицията Йоан Матев. Това стана по време на разглеждането на мярката за неотклонение на задържания по подозрение в извършване на жестокото убийство младеж.В съдебната зала се изясни, че чрез общ познат с Лора контакт е установила съученичка на Матев. Двете момичета се срещнали, като на срещата момичето казало на приятелката на Георги, че познава момчето от записите и е посочила неговата самоличност.

Научавайки тази информация, приятелката на убития с нож Георги отива в полицията и разказва за нея.

Софийският градски съд остави Матев в ареста. Мотивите са, че срещу него събрани достатъчно доказателства и можело да се укрие. Младежът се появи в съда променен до неузнаваемост и няма нищо общо с момчето от записите на камерите. В момента той е доста по-­едър, с брада и с дълга коса. Родителите му не бяха в залата, пише „24 часа”.

Йоан не изглеждаше да е много притеснен и помоли съда да го пусне с мотива да продължи обучението си, както и в работата си в спедиторската компания, а и да бъде близо до семейството си.

По повод свидетелстването на брата на Йоан - Марсел Матов, защитата на Йоан посочи, че повърхностно свидетелят е посочил, че Йоан му е разказал за проблем и допусната грешка. Според адвоката се пресъздават представи и изложеното не е достатъчно, за да се смята, че извършител е Йоан Матев. Според защитата няма опасност обвиняемият да се укрие или да извърши деяние, тъй като досега не се е укрил и не е пречил на разследването. Адвокатите на Йоан поискаха съдът да наложи по-лека мярка по своя преценка. Йоан Матев също заяви, че иска по-лека мярка, за да продължи образованието си и да работи.

Не виждам нито едно пряко или косвено доказателство, че Йоан Матев е умъртвил Георги. Това каза пред журналисти Станислав Гюров, адвокат на Йоан Матев, обвинен в убийството на Георги Игнатов на 2 юни 2015 г., предаде „Фокус“ . По думите му делото е висящо и предстои най-вероятно обжалване на мярката. „Това е мнението на този състав. Този състав се произнесе със своя акт. Ние уважаваме неговото становище. Наша е преценката да видим дали ще се възползваме от правото да го обжалваме или ще се съгласим на този етап с това становище“, коментира адвокат Гюров.

По отношение на показанията на брата на Йоан – Марсел Матев, Гюров обясни, че той е бил задържан заедно с него и по време на задържането са извършени действия от органите на разследването. По думите му тогава Марсел Матев не е имал никакво качество. Другият адвокат на Йоан Матев Илия Илиев допълни, че доказателствата по делото не са достатъчно, а Йоан всеки ден е ходел в Борисовата градина, за да играе тенис. Според него има да се правят още експертизи.