На измамна обява за надомна работа е попаднала жена от Бургас, която пожела да остане анонимна. Дамата потърсила надомна работа в интернет, спряла се на обява, която предлага материали за изработка на мартеници срещу наложен платеж.

Бургазлийката е трябвало да заплати 30 лева, за да и се предоставят материалите, а след приключване на работата е трябвало да изпрати обратно готовите мартеници, като за всяка бройка трявлабо да й бъде платено по 0,03 лева. Фирмата няма име, но е оставен телефон.

Платих 30 лева с наложен платеж, а реално получих консумативи за около 5 лева. Уговорката беше, че след като ги изработя и отново им ги изпратя, ще ми платят по 0,03 лева за мартеница, плюс капарото, което вече съм дала. Но уви, след като за една седмица се лиших от личното си време и изработих 2600 мартеници и им ги изпратих, сега вече седмица отлежават в офиса на куриера, а на телефона не отговаря никой“, разказва за измамната схема жената.

От Инспекцията по труда предупреждават, че за надомна работа се изисква трудов договор, а предварителното събиране на такси е незаконно.