С вицешампионска титла в дисциплината ката завърши Сенсей Христо Терзиев международния шампионат "Karate Dream Festival 2016 International championship" в Токио, Япония.

Христо Терзиев, председател и старши треньор на несебърския карате клуб „Бушидо“, демонстрира отлична подготовка и се наложи в първите четири кръга с абсолютно съдийско решение. На финала японската съдийска група напълно очаквано даде своите предпочитания за японския състезател Хидео Сано, който стана шампион. Японците са добре известни с фаворитизирането на своите състезатели и решението не бе изненада за никого. Въпреки това, постигнатия от Христо Терзиев успех е много голям. За първи път от провеждането на този шампионат, състезател с различна от японската националност се качва на почетната стълбица, и то на престижното второ място.

Другото българско участие в тази дисциплина бе на Йорданка Манева от Несебър и Цветелина Иванчева от Пазарджик. Те се представиха достойно, но отпаднаха в квалификациите от представители на домакините.

В дисциплината кумите японските съдии отново показаха своята пристрастност. Христо Терзиев и Христиана Петкова от Несебър и Илиана Аладжова от Бургас преминаха през първия кръг, разбивайки съперниците си. Във втория кръг, въпреки че нанесе много повече поражения на съперника си, Терзиев изгуби със съдийско решение, а Христиана Петкова, също доминираща в срещата, бе грубо ощетена, като й бяха наложени две наказания, а за същите действия на японската й конкурентка нямаше санкции. Аладжова изгуби от по-опитна японска състезателка.

Останалите българи не успяха да пробият квалификациите. Японският начин на водене на боя се оказа труден за преодоляване. Идентично бе и представянето на останалите европейци по същата причина.

Сега българският отбор се подготвя за второто състезание в Япония - международният турнир "Зен Кюшу 2016" в гр. Фукуока. До турнира нашите каратеки ще живеят във Фукуока и ще тренират в дожото на президента на световната карате организация Шихан Кенджи Мидори. Състезанието е на 21-ви август от 03:00 часа българско време и ще бъде предавано по няколко японски телевизии и интернет.