Уникалната изложба на Националния литературен музей пристигна в Бургас и вече се подрежда в Културен център "Морско казино". Тя ще бъде официално открита и отворена за посещение утре, четвъртък, от 18 часа. Експозицията се нарича "Литература и памет". Тя включва оригинални ръкописи и лични вещи на български поети и писатели. Посветена е на 40-годишнината от създаването на Националния литературен музей и може да бъде посетена от гражданите и гостите на Бургас до 12 февруари. Изложбата представя най-интересните материални свидетелства от домовете на творците.

Посетителите ще могат да се запознаят с творческия и житейски път на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Емилиян Станев, Димитър Димов, Владимир Башев и др. Тук е експонирана сребърната лира - дар на Иван Вазов за първия му юбилей през 1895 г., мастилницата на Алеко Константинов и неговото свидетелство за адвокатска правоспособност, чашата, с която са кръщавани всички деца на П. Р. Славейков, дивитът (кутия, направена от тенекия или мед, в която е носело мастилото) и пачето перо, пишещата машина "Адлер" на сина му Пенчо Славейков, както и ръкописи от кореспонденцията между Пенчо Славейков и Мара Белчева.

В експозицията ще бъде показана масата на П. Р. Славейков, на която е подписана Конституцията на 16 април 1879 г. Тази уникална вещ е част от интериора на Славейковата къща в София. Посетителите на изложбата в Бургас ще могат да видят на историческата маса копие на Търновската конституция, притежание на РИМ - Велико Търново.

В част от експозицията е направена възстановка на кабинета на Пейо Яворов с неговите лични вещи и ръкописи, грузинската му кама, подарък от Гоце Делчев, портфейлът на поета със снимка на Лора, пистолетът, с който се прострелва Лора Каравелова и този, с който се самоубива самият Пейо Яворов.

Бургазлии ще видят още ръкописа на "В полите на Витоша", бинокъла, подарен на Пейо Яворов от Тодор Александров и още много интересни документални свидетелства от неговия жизнен и творчески път.

Художествено-документалната експозиция включва също свидетелство за успех на Елин Пелин от IV клас от 29 юни 1894 г., вещи от кабинета на писателя, сред които и часовникът му, спрял в часа, в който той е починал.

Представени са предсмъртният бележник на Христо Смирненски, първото издание на "Моторни песни" от 1940 г. на Никола Вапцаров и вещите на поета, предадени след неговия разстрел на близките му.

Интерес предизвикват още ловните принадлежности на Емилиян Станев, ръкописни фрагменти на Димитър Димов от романа "Тютюн" и от неговите лекции по анатомия, автошаржовете на Димов, рисувани в Испания и др.

Експозицията включва вещи и писалищни принадлежности на последния председател на СБП до 1944 г. Стилиян Чилингиров, неговия сръбски орден "На Белия орел" V ст., който той е получил за спасяването от унищожение на 70 000 тома от Сръбската национална библиотека през 1915 г., подготвителните бележки за книгата "Синовете на вдовицата. Масонство и масони" на Иван Богданов, ръкописи на поета Владимир Башев и др.

Ще бъдат показани редки ръкописни и старопечатни книги от фонда на музея, сред които ръкописни листове от Служебен миней от XIV в., богослужебни книги, "Рибния буквар" на д-р Петър Берон и др.

Във времето, през което ще бъде експонирана изложбата, ще бъдат прожектирани игрални филми по произведения на български класици, както и документални филми за живота и делото им.