Журналистът Румяна Емануилиду представи документалния филм "Лицата на Бургас", който е запечатал образите на над 80 знакови творци от нашия град. Лентата разкрива тяхното многостранно, интересно и талантливо лице - част от културата на България и света.

Премиерата се състоя снощи в Държавен куклен театър - Бургас. Във филма има документални кадри от различни творчески изяви, запазили лицата на поетите Христо Фотев и Николай Искъров, художниците Георги Баев, Виолета Масларова, Кирил Симеонов, Дамян Заберски, Георги Зайков-Зайо, Ели Иконописова, музиканта Пламен Ставрев, както и на много от съвременните ни творци. Филмът предава техните послания, записани от бургаски журналисти, фотографи и видеооператори.

Организатор на проекта е Сдружение "Общество за духовни изяви" - Бургас, подкрепено от Община Бургас, Държавен куклен театър - Бургас, Издателска къща "Знаци" и галерия "Богориди". Снощи „Общество за духовни изяви” отбеляза 15 години от своето създаване и си припомни инициативите, които е поело през това време. Една от тях е създаването на Музей на музиката в къщата на диригента Георги Шагунов.

„Благодаря на областния управител Вълчо Чолаков и общинските съветници от Реформаторския блок Тошко Иванов, д-р Георги Митев и Станимир Апостолов, които застанаха зад каузата. Благодарение на общите ни усилия държавата одобри прехвърлянето на имота на Община Бургас, за да може да бъде изграден Музей на музиката”, каза Румяна Емануилиду. Тя получи цветя и поздравления от общинските съветници, които уважиха премиерата на филма.

Снощи бе даден старт и на подписка авторът на кръста на Шилото и Грамофона – Руси Стоянов, да бъде посмъртно удостоен със званието почетен гражданин на Бургас