Вечерите на чешкото кино започват днес в Бургас. Те са част от инициативата “Лятно кино под звездите”. Бургазлии и гостите на града ще имат възможността да видят о 5 хитови чешки филма. Първият ще бъде прожектиран в тази вечер, от 21 часа, на Открита сцена “Охлюва”. Началото ще постави черната комедия “Копчари”.

След като миналата година в рамките на инициативата „Кино под звездите“ бяха представени образци на чешкото документално кино, тази година Община Бургас и Чешкия център в София предлагат на Вашето внимание съвсем друга концепция. Подбрани са пет от най-любимите и най-награждавани филми в Чешката република, създадени в освободената атмосфера през последното десетилетие на миналия век.

Филмът “Копчари” е от 1997 година и е дело на режисьора Петър Зеленка. Лентата е смесица от драматизирани разкази за различни двойки. Действието се развива през август 1995 година в Прага. В събота (27 август) ще бъде прожектиран и номинираният за Оскар филм “Начално училище” от 1992 година. Той е дело на режисьора Ян Сверак. Вечерите на чешкото кино ще продължат до 30-и август. Ще видим още “Гнезденца”, “Пътуването” и “Секал трябва да бъде убит”.

При неподходящи метеорологични условия, филмите ще бъдат прожектирани в КЦ “Морско казино”.