Популярните карикатуристи Чавдар Николов и Анатолий Станкулов идват в Бургас за откриването на международният „Фестивал на усмивките“, който ще се състои утре, петък от 19 часа в алерия „Георги Баев“. Двамата доайени на карикатурата ще бъдат специални гости на събитието в Бургас. Те ще рисуват на живо с иновативните устройства Bamboo Spark, с които нарисуваното на хартия веднага ще бъде дигитализирано и запаметено като файл на телефон или компютър.
До този момент над сто майстори на рисувания хумор от всички континенти са изпратили повече от 600 рисунки за Фестивала. На първата изложба в Бургас ще бъдат показани творбите на 200 от тях. До 31 август изложби ще има и в зала „Петя Дубарова“ на Kултурен център „Морско казино“ и на Балюстрадата в Морската градина в Бургас. Посетителите на изложбите ще могат да си изберат любима карикатура, да участват в томбола с награди и да получат автограф от гостуващите артисти.
Целта на Фестивала е до края на 2016 г. да се покажат изложби на карикатуристи в пет български града – Бургас, Пловдив, Стара Загора, Русе и София. За седма година събитието събира в България майстори на рисувания хумор от цял свят. Организаторите от фондация „Имеон-Балкани“ са определили тема на конкурса на фестивала „Дестинация Балкани – Дестинация България“.
Най-добрите карикатури ще бъдат оценени от международно жури и отличени с парични и специални награди.