Исторически корени и жанрово многообразие на кубинската музика” е последната тема, включена в летния сезон на успешния формат „Философите на Бургас”. Срещата ще предложи интересна теоретична част, но акцентът ще бъде върху самата музика, представена чрез видеоклипове и изпълнения на живо от водещата Марджорис Мена.

Събитието е на на 11 септември – понеделник, от 18:00 часа, КЦ „Морско казино”.

Марджорис Мена е професионална певица (дипломирана в специалността „Музикално образование” в Сантяго де Куба) и музикален директор на една от най-успешните музикални групи на Куба.

„Вокал Видас” е женски квартет с акапелно пеене, който изпълнявайки както традиционна кубинска, така и популярна интернационална музика. Той е гастролирал в Германия, Франция, Испания, Португалия, САЩ, Венецуела, Коста Рика, Мексико, Еквадор, Гваделупе и е носител на редица награди за участията във фестивали и концерти в тях.

Перла в короната е наградата „Най-добър музикален диск на Куба за 2016 та година”. Още преди да спечели тази престижна награда, квартетът е забелязан от продуцентска група от САЩ, която прави документален филм за тях, наречен „Soy Cubana” („Кубинка съм”). Филмът има невероятен успех, участва в шестдесет фестивала на документалното кино и спечелва десет награди, което ,заедно с наградата „Най-добър диск...”, мотивира продуцентската компания (в която участва и един българин) да започне работа по нов проект – пълнометражен документален филм, в който е пространно отразено и турнето на квартета в САЩ.

Марджорис Мена пее в хор „Милка Стоева” както и в бургаската група „Лемън бокс”.