Международният филмов фестивал в Бургас ще се проведе от 15 до 21 юли и ще бъде открит с премиерната за България прожекция на филма на датския режисьор Мартин Скобер - "Копенхаген не съществува".

Филмът разказва история за любовта между двама млади. Момичето Ида изчезва, a приятелят ѝ Сандер живее сам, затворен в голям празен апартамент. Той се съгласява доброволно да бъде разпитан от бащата на Ида, докато нейният брат записва целия разпит в опита си да открият какво се е случило с нея. Оказва, че Ида е живяла уединен живот много преди изчезването ѝ и заедно със Сандер са се изолирали насред града, но той сякаш не казва цялата истина.

Сценарият е дело на номинирания за "Оскар" Ескил Фогт ("Най-лошият човек на света", 2021 г.). В главните роли са датската актриса Анджела Бундалович, Джонас Холст Шмидт, Златко Бурич, Вилмер Трир Брьогер. Филмът е представен за първи път през февруари тази година, а прожекцията му в Бургас ще е първа среща с българската публика.

Oсмото издание на Международния филмов фестивал Бургас (International Film Festival Burgas) ще представи в програмата си специална селекция на режисьора Теодор Ушев. Първият българин с номинация Оскар е подбрал осем късометражни анимационни филми, създадени през последните две години. Всички те са отличени с награди от различни престижни фестивали, както и с номинации за "Оскар".

Елица Матеева ще води и майсторски клас за кинокритика, предназначен за младежи от 9 до 12 клас.

За първи път пред българската публика в рамките на фестивала ще бъде представен и дебютът на австрийския режисьор Давид Вагнер - "Айсмайер", създаден по действителна история и награден от фестивала във Венеция през 2022 г.

Други премиерни за България заглавия в конкурсната програма са дебютът на Дархан Тулегенов "Братя" от Казахстан и португалският "Първа възраст" с режисьор Алешандро Давид.