270 шофьори без книжка за заловени от МВР-служителите при проверки само в рамките на шест дни- от 16 до 22 януари. Това показват данните на Главна дирекция "Национална полиция". Други 159 души са управлявали моторно превозно средство след употреба на алкохол, от тях 77 с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила, т.е ще бъдат съдени.

Припомняме ви, че от 21 януари са в сила още по-строги наказания за водачите без книжки, за пилите шофьори и за тези без задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Новите промени в Закона за движение по пътищата дават право на катаджиите да свалят номерата на колите на пияните, дрогираните или онези, които карат без книжка. Тази принудителна административна мярка се налага за 1 година само ако е заловен в нарушение собственикът на автомобила. Тогава колата се отписва от регистъра и след 12 месеца собственикът й трябва отново да ходи на каналите на КАТ и да й извади нови номера. Любопитното е, че ако автомобилът е на името на друг човек или на юридическо лице, мярката се налага само за 1 месец и не e необходима нова регистрация.

Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, като и за такива, които карат без книжка, скачат драстично. За първи път се въвежда междинна стойност от 0,8 промила алкохол. Ако пробата на водач покаже от 0,5 до 0,8 промила глобата няма да е от 200 до 500 лв., а направо 500 лв. Книжката му ще се отнема за 6 месеца, а не както е досега – от 1 месец до 1 година.

Ако пробата сочи от 0,8 до 1,2 промила глобата става 1000 лв., а отнемането на свидетелството е за 1 година. Остава правилото, че за концентрация над 1,2 промила се носи наказателна отговорност и виновният може да получи до 2 г. затвор.

В случай че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лв. вместо досегашните от 500 до 1000 лв.

Зимните гуми не са задължителни от 15 ноември до 1 март. През този период може да се кара и с летни, стига те да имат грайфер над 4 мм.

От КАТ допълват, че за периода от 16 до 22 януари в страната са станали 81 катастрофи, при които са загинали 5 души, 104 са пострадалите.

Органите на реда ще продължат да следят данните за тенденциите на пътя, за да се прецени дали има необходимост от допълнителни промени. Целта е да се подобри безопасността на пътя и да се намалят жертвите и ранените.