Висшият съдебен съвет отхвърли предложение да покани шефа на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши, за да почерпи опит от нея.

Предложението дойде от члена на ВСС Калин Калпакчиев, съобщава сайтът Ureport. Той настоя да бъдат поканени и румънски прокурори, които да проведат обучение сред магистратите у нас за борба с корупцията по високите етажи на властта. Пленумът на ВСС обаче отхвърли предложението с 13 на 8 гласа.

Мнозинството в правителството на съдебната власт решиха, че България няма какво да научи от Румъния. Аргументите са, че румънският модел е критикуван като „лов на вещици“ и политическа саморазправа, а и не бива да се подценяват българските магистрати, като се определят румънските за техен ментор.

Оценката на мнозинството във ВСС за румънския и българския опит в борбата с корупцията по високите етажи се разминава диаметрално с тази на Брюксел. В ежегодните мониторингови доклади за напредъка в правосъдието Европейската комисия редовно отчита напредъка на Румъния със стотици разследвания срещу политици и висши чиновници и десетки ефективни присъди. В същото време България не може да се похвали с нито един осъден за корупция политик по високите етажи на държавната власт.

С друго свое решение днес ВСС упълномощи представляващия Съвета Димитър Узунов (популярен с прозвището „Човекът на Бойко“) да поиска отпадане на европейския мониторинг над правосъдната система.