Върховният касационен съд потвърди с окончателно решение колективен иск на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу търговска верига за хранителни стоки, заблуждавала клиентите с две различни цени за един и същи продукт, както и с поставянето на една цена на рафта в магазина и маркирането на друга на касата.
Проверка на контролния орган в няколко обекта на въпросната верига установила, че потребителите може да заплатят с до 4 лв. над обявената върху опаковката цена при покупка на предварителни разфасовки на млечни продукти. Това съобщава Dnes.bg.

Нарушението е констатирано за около десет вида от изложените на щанда продукти, от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. В някои случаи дори е установено, че върху опаковките на предварителни разфасовки от един вид продукт е поставена различна цена за килограм.

Друг сериозен гаф е обявяването на по-ниски цени на щанда от маркираните на касата. Комисията е забранила описаните нелоялни практики със заповед, потвърдена от съда. Нова проверка след влизането в сила на разпоредбата показва, че търговецът продължава да извършва същите нарушения. Сега съдът разпореди на това да бъде сложена точка.


Ето какви съвети дават от Комисията към потребителите: Сравнявайте цената върху опаковката с тази на щанда. Следете маркирането на продуктите на касата. При две различни цени за една и съща стока или маркирането на по-висока от обявената цена, поискайте разяснения. Съмнявате ли се за заблуда, откажете се от покупката.

Препоръки към търговците: Не се допускат две различни цени за една и съща стока в търговския обект. Маркираната на касата цена трябва да съвпада с предварително обявената. Цените на предварителните разфасовки се поставят върху опаковките или в непосредствена близост, отнасят се за съответната мерна единица и разфасовката, ако е различна от нея, или за брой.