Диян Качаров, който заедно със съпругата си е издирван с европейска заповед за арест от Окръжна прокуратура в гр. Амстердам, Кралство Нидерландия за провеждане на наказателно преследване, ще бъде предаден на партньорската държава. Това съобщиха отАпелативен съд-Бургас. До фактическото му предаване на нидерландските власти той ще остане в ареста. Днес състав на Апелативен съд Бургас потвърди определението на Окръжен съд - Сливен, с което се допуска изпълнение на Европейска заповед за арест/ЕЗА/.
Диян Качаров е търсен за престъпления, квалифицирани в заповедта като трафик на хора и изпиране на имущество, придобито от престъпление.

Наказателният кодекс на Кралство Нидерландия предвижда за престъплението трафик на хора наказание „лишаване от свобода“ до дванадесет години или парична глоба, а за пране на пари до четири години „лишаване от свобода“ или глоба. Бургаският апелативен съд намира, че са налице всички основания за потвърждаване решението на първата инстанция за допускане изпълнение на Европейската заповед за арест и мярката за неотклонение “задържане под стража“. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване