Издирваният за убийството на Митко от Цалапица е бил задържан в Нидерландия през септември, но е освободен. Причината е, че европейската заповед за арест е издадена от прокуратурата, но не може да бъде обжалвана в съда, както реши наскоро Съдът на Европейския съюз.

Рангел Бизюрев е пуснат на свобода след по-малко от 72 часа, през които е станало ясно, че няма как да бъде поискано постоянното му задържане и екстрадиция. Според българското законодателство европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата, не подлежи на обжалване в съда. Проблемът е известен на народните представители и дори обсъждан в предишни парламенти, но времето не стигна да поправят пропуска. За да има синхрон с правото на ЕС, трябва да се изменят НПК и Законът за европейската заповед за арест, съобщава 24 часа.

Рангел Бизюрев е задочно обвинен за убийството на Димитър Малинов още от юли. Оттогава е и европейската му заповед за арест. Знаеше се, че е заминал за Германия, но не и движението му след пристигането в страната. Като негови помагачи бяха задържани близнаците Борислав и Валентин Динкови. Те вече са предадени на съд за това, че на 20 срещу 21 юли в Цалапица са помогнали на Бизюрев да скрие трупа. Според прокуратурата двамата са осигурили кола и са укрили тялото на жестоко пребития младеж. Близнаците обаче не знаели за намерението на Рангел да убие Димитър и затова не са подведени под отговорност като помагачи. Двамата са в ареста. Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи разпоредително заседание по внесения обвинителен акт.

Според близки и роднини на убитото момче Рангел е по-малко виновен от задържаните близнаци Борислав и Валентин Динкови.

“Искаме да помолим Рангел да се предаде или да се обади на негов роднина, защото никой тук не вярва, че той го е извършил”, казва Стилян, откарал Рангел до летището