Кармен Дел’Орефиче или както е по-известна - Кармен Дел’Орефис заради произнасянето на италианската ѝ фамилия в Америка, е най-възрастният работещ модел в света. Тя е на 91 години и продължава да участва в ревюта и да се снима във фотосесии за лъскави списания. Вписана е дори в Книгата на рекордите на Гинес като моделът с най-дълга професионална кариера. Нейна запазена марка е бялата ѝ коса.

Последният удар, който Кармен нанесе на колежките си, които на 25 вече се смятат за стари, е появата є на корицата на сп. New You заедно с 69-годишната Бевърли Джонсън - първата афроамериканка, украсила корицата на “Вог” през 1974 г. Но това не е всичко! За фотосесията Кармен хвърли почти всички дрехи, като само прикри гърдите си със завивката на леглото, на което изтегна стройното си тяло.

Тайната на красотата

Удивително е, че моделката е успяла да съхрани фигурата си през всичките години, през които упражнява професията си. Тя дава и интервю за списанието, в което разкрива тайната на красотата си - да се обичаме и да се грижим за себе си като за собственото дете.

“Мъжете и жените трябва да се грижат за себе си и да се обичат. Една от тайните за поддържане на красотата е да правиш това, което правиш за детето. Отглеждате и храните децата си с любов. Това е, което трябва да направим със себе си: да се грижим за себе си, да се обичаме и да си даваме такава енергия”, казва Кармен.

Единственото, което моделът признава е, че прибягва до подкожни силиконови филъри, за да поддържа структурата на лицето си.

Бедно детство

В живота на Кармен, също като в кариерата є, има върхове и дъно. Тя се ражда на 3 юни 1931 г. в Ню Йорк в бедно семейство. Майка є е унгарка, танцьорка, баща є е италианец, цигулар. Родителите не се разбират и Кармен често живее в приемни семейства и при роднини. Накрая остава с майка си и за да є помага, от малка е принудена да работи.

На 13 години момичето е забелязано от жената на фотографа Херман Ландсхоф, който я снима в първата є фотосесия. Следващата година тя позира няколко пъти на самия Салвадор Дали, който дори є подарява картина. На 15 девойката сключва първия си договор с “Вог”, според който є плащат по 7,50 долара на час. Появява се на корицата на списанието през 1947 г. и е най-младият модел, пускан някога там.

Парите все не стигат, Кармен е недохранена, което се отразява на физиката ѝ. От агенция “Форд Моделс” отказват да я представляват, във “Вог” прекратяват договора є. Предписват на Кармен стимулиращи инжекции заради закъснелия пубертет. Тя придобива по-женствени форми и започва да се снима в каталози за бельо. Надницата ѝ вече става 300 долара на час. “Форд Моделс” отново є предлага договор, тя работи с удоволствие и печели добре.

Несполучливи бракове

Тук прави първата си грешка - жени се за Бил Майлс. Той се оказва истински експлоататор - прибира всички пари на жена си и є подхвърля дребни джобни. От него Кармен ражда единственото си дете - дъщеря. Малко след това прекратява брака.

Вторият ѝ съпруг е фотограф - Ричард Хайман. Той също иска да живее на гърба на жена си и когато тя обявява, че ще скъса с моделството, Хайман я напуска. Бракът им трае по-малко от година. Останала отново без средства, Кармен се връща към професията си и... среща третия си съпруг Ричард Каплан, архитект. Двамата живеят заедно 11 години, но и този брак приключва.

Следващата тръпка на моделката е тв водещият Дейвид Съскинд. Той умира от масивен инфаркт преди да успеят да подпишат, през 1987 г. Кармен отново е без пари, защото е проиграла състоянието си на борсата.

Жертва на финансова измама

През 1994 г. с финансовата помощ на новия си възлюбен Норман Леви моделката прави рискова инвестиция в брокерската компания на Бърни Мадоф. Тя се оказва много успешна и животът отново се усмихва на Кармен. С Леви, Бърни и неговата жена живеят нашироко 12 години, но Леви умира на 93. Годината е 2005-а. Мадоф е изпълнител на завещанието. Оказва се, че Кармен не получава нищо от наследството на годеника си и отгоре на всичко е обрана от “приятеля” Бърни чрез финансова измама в огромни размери. Мадоф е осъден на 150 години затвор и глоба от над 17 млрд. долара. Миналата година той почина зад решетките на 82-годишна възраст, но това едва ли е утеха за останалата отново без пукнат цент моделка.

Жената без възраст отново се хвърля в работата, излиза на много корици и така - до днес.