От това лято туристите на плажа на морски плаж „Къмпинг „Нестинарка“, който се намира в община Царево, ще заплащат по 36 стотинки за 1 бр. чадър и същата цена за 1 бр. шезлонг на плажа. Това става факт, след като днес Министерски съвет взе решение за отдаване на концесия на 6 морски плажа. Това са първите процедури, които се провеждат след приетите промени в Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и в минималните критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж.

За всичките шест морски плажа, кандидатите са подавали предложения, които включват цена за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг с ДДС, както и размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане. При някои от процедурите е предвидено участниците да предложат и инвестиции за подобряване на туристическия продукт.

Избраният концесионер на плаж “Къмпинг Нестинарка“ е “Перла турист“ ООД. Фирмата е предложила и средства за подобряване на туристическия продукт на плажа в размер на 578 079 лв. без ДДС за целия срок на договора и роялти в размер на 4,35 на сто. За процедурата са подадени две заявления с оферти за участие, като на второ място е класиран „Плат Ем Джи Ди“ ЕООД.

Значително ще се намали цената за плажните принадлежности и на плаж „Обзор-юг“, община Несебър. Проведеният конкурс е спечелен от „Еспи Агро“ ООД, които са предложили цена за 1 бр. чадър в размер на 3 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 3 лв. От фирмата-кандидат са предложили и 10 000 лв. без ДДС инвестиции за всяка година от срока на договора за концесия за подобряване на туристическия продукт от гледна точка на обичайните групи, посещаващи морския плаж, в т.ч. ученически и детски лагери.

За концесионер на плаж „Къмпинг „Оазис“, община Царево е определен „Оазис бийч“ ООД. Концесионерът се задължава да предлага цена за 1 бр. чадър в размер на 6 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 6 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Предложеното роялти за тази морска ивица е в размер на 1,5 на сто. Други оферти за участие, освен тази на спечелилия участник, не са били подадени.

Определеният концесионер на морски плаж „Свети Влас-изток“ в община Несебър - „Венид Бийч“ ООД, е предложил цена за 1 бр. чадър в размер на 8 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 8 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. И в този случай други кандидати за плажа няма.

На друг плаж в същата община - „Нов плаж „Свети Влас“, фирмата „Венид Бийч“ ООД е предложил цена за 1 бр. чадър в размер на 8 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 8 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Предложеното роялти е в размер на 4,452 на сто.

Определен е концесионер и на морски плаж „Дюни-юг“, община Созопол - „ГБС-ТУРС“ ЕАД. Концесионерът се задължава да предлага цена за 1 бр. чадър в размер на 7 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 7 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Фирмата е предложила и да отдели средства, предвидени за инвестиции за реализиране на идеен проект за подобряване на пешеходния достъп до морския плаж за целия срок на договора за концесия, в размер на 15 000 лв. и по 500 лв. допълнително за всяка година за срока на договора за концесия. За процедурата са подадени две заявления с оферти за участие, като на второ място е класиран „ЕНДЖОЙ ГРУП“ ЕООД.

Шестте концесии ще са за срок от 20 години.

За останалите две процедури за отдаване на морски плажове на концесия, които са в ход – „Бургас-север“ и „Поморие-централен“, са подадени жалби пред Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки че законът позволява процедурите да бъдат завършени, е взето решение да се изчака до официално становище от страна на КЗП, за да се разсеят каквито и да е съмнения.