На някои плажове чадър и шезлонг струват колкото нощувка в хотелска стая, което е недопустимо. Това заяви във Варна министърът на туризма Николинка Ангелкова. Тя се срещна с концесионери и наематели, за да обсъди бъдещите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Според поправките плажовете ще бъдат разделени в четири основни групи, а след това на подгрупи и отделни класове, като от това ще зависи определянето на концесионни такси. Заложените базови цени за чадър и шезлонг ще бъдат по 2 лева за населените места до 10 000 души, по 3 лева за по-големите и по 4 лева за курортите. Кандидатите могат да предлагат по-ниски или по-високи оферти от тези стойности, като този компонент ще е с 40 % тежест при оценяването им. При промяна на предложената цена договорът с концесионера ще бъдат развалян, предупреди министърът.

Според нея на ивиците с по-евтини чадъри и шезлонги платената зона трябва да е по-голяма. Заради ниските цени наемателите няма да имат интерес да инвестират в подмяна на съоръженията, коментираха част от присъстващите на среща.

Те поискаха от министъра създаването на плажна полиция, тъй като често пияни летовниците влизали в пререкания със спасителите. Групирането на плажовете ще провокира интереса на концесионерите и към по-малките ивици, смята Ангелкова. През настоящия сезон от общо 234 плажа само 55 са отдадени на концесия, а под наем – 82.