Модерна система за достъп до класните стаи, удобство за децата и различен начин за преодставяне на учебния материал – това са част от целите, които ще бъдат поствени пред новото училище „А.Г. Коджакафаията“ в Бургас. То ще бъде напъно ново като сграда, като обстановка и като начин на обучение. Училището е първото в страната и ще започне прием за следващата 2017-та година с паралелки от 148 деца. Те ще са разпределени 2 подготвителни групи 48 деца - предучилищна възраст, 2 паралелки - І клас от 48 ученици и 2 паралелки - V клас с 52 ученици. Това стана ясно по време на представянето на бюджета на Община Бургас за 2017-та година от кмета Димитър Николов, на което присъстваше целият му екип – зам.кметовете Йорданка Ананиева, Красимир Стойчев, Чанка Коралска и Руска Бояджиева.

„В училището иновативна ще е първо – средата: това е чисто ново учиище, нова база. Ще има различна система за контрол на достъпа, децата няма да си влачат чантите, всяко от тях ще си има шкафче със заключване, то ще е индивидуално. Така ще може ученикът самостоятелно да си отиде до касната стая. Ще има табло отпред, до входа , на което да видят родителите, че този клас има определен час в дадена класна стая и на кой етаж е тя. Ще има автоматичен контрол на вентилацията, прозорците ще се отварят при определени нарушения. Ще има чисти иновации в средата“, обясни зам. кметът по образование Йорданка Ананиева пред БургасИНФО. Училището е единствено в страната с подобни иновативни техники, както в средата на обучение, така и в методите. Идеята е пълен комфорт на учениците, както и нов метод на преподаване и възприемане на материала.

„Сегашите деца имат друг начин да получават информация, те я възприемат по различен начин от този, по който го правихме ние. Затова следваме държавите в света, които имат добри резултати в тестовете PISA, това са скандинавските страни. Финландия е един от примерите ни.“, каза още Ананиева.

Тя подчерта, че новият метод ще даде възможност децата да се обучават така, че да имат конкуренция и да могат да усвоят както знания, така и практика.

„Нашата образователна система общо взето тренира системата памет – научаваш урока, изпитват те, забравяш. Не е така в света. Там, особено в глобалния свят, когато видиш информация, трябва да знаеш къде да я провериш, дообогатиш, интересът трябва да се провокира. Това е целта в това училище – да се провокира изследователския дух, да се търсят и преработват нови знания. Учениците трябва да се стремят да търсят екип“, смята Ананиева.

Тя подчерта, че особено важна е и топлата връзка, която ще има новото училище с две от най-елитните гимназии в града. Безспорно една от тях е ПМГ “Никола Обрешков“ и е възможо най-добрите преподаватели по математика да обучават и на новите ученици.

„Логично е тези структури да си партнират.“, смята Ананиева.