Знаете ли, че първото Монтесори училище в България отваря в Бургас пред 2008г. За това време екипът на училището е натрупал огромен опит, а десетки деца са обучени по една от най-уважваните системи в света. Какво е по-различното при Монтесори училищата и как тези практики оказват благоприятно влияние върху децата, разберете лично от управителя на Сдружение „Монтесори” – Бургас Ваня Станчева. Публикуваме записките, които тя реши да сподели с читателите на BurgasINFO.

„Това е историята на създаването на първото в България Монтесори училище. Може да го определите и като дневник и опит да се осмислят случилите се в течение на няколко години събития.

Ние израснахме от Център за развитие на децата

Годината е 2008. Идеята да открием Център за развитие на децата вероятно възникна в отговор на въпроса „Какво не успяхме да дадем на нашите вече пораснали деца?”

Открихме първия в Бургас образователен цетнтър. В Центъра работеха групи за ранно развитие и посещения заедно с мама.

Използвахме разработките на Зайцев, Никитини, Глен Доман. Занятията се водеха от педагог и психолог. Като се върна назад, мисля, че нашите опити поставиха началото на днешните различни по форма и съдържание занятия за ранно развитие на децата.

А по-късно и за образователни дейности в доучилищна възраст.

Занятията събудиха интереса на младите майки, но този интерес не беше особено траен, тъй като в България няма традиции в ранното развитие на децата.

У нас все още важи твърдението „Детето да изживее своето детство!”

Първа среща с педагогиката на Монтесори

През пролетта на 2008 година изучавайки различни педагогически системи „открихме” тази на Д-р Мария Монтесори. „Открихме”, защото на този етап у нас тя не беше популярна. Проследявайки историята на метода, с радост открихме, че вече има три Монтесори центъра в София. И тук искам да споделя за срещата си с Жени Пирянкова от „Камелини Монтесори”. Жени е доайен на Монтесори движението в България. След срещата си с нея бях твърдо

уверена ,че Монтесори е отговорът на нашите търсения.

Последва дълъг период на запознаване с научното наследство на Мария Монтесори. В България няма къде да се обучиш – пътувахме в чужбина, самообучавахме се.

Открихме „Къща Монтесори”- четвъртият Монтесори център в България през март 2009 година

В началото много често по телефона търсиха г-жа Монтесори – толкова беше неизвестна системата в България. През първите години беше особено трудно. Идваха родители ,които търсеха за децата си индивидуално обгрижване, не знаеха и не желаеха да научат нищо за метода Монтесори. И днес идват такива, за които най-важно е дали детето си е изяло всичко и дали се е забавлявало. В Монтесори детето върви по собствен индивидуален път на развитие. Но има родители, които обидено си вземат детето, само защото не е започнало да чете заедно с друго дете. След срещи с тези родители, въведохме „Монтесори урок за родители”, който се провежда два пъти в годината, а и други дейности, които ги запознават с метода.

Хубаво е,че повече бяха „просветените родители”, които избираха нас заради Монтесори.

С някои от тях изминахме дълъг път. След първородните им деца при нас сега идват и по-малките им братчета и сестричета. Но това са родители, за които развитието на децата им е изключителен приоритет.

В системата на Монтесори на първо място е поставено детето, след него подготвената монтесори среда и накрая на тази верига – учителят. Най-трудният момент за нас, а и за колегите в страната, е липсата на монтесори педагози. Да си внесем отвън не е толкова лесно. Между другото, в целия свят се търсят монтесори учители. Остава вариантът да си обучим свои. Така и правим. За 7.5 години изградихме три Монтесори площадки.

През това време в града ни се появиха и други центрове, които се афишираха, като Монтесори. Но в България не е новост да се профанират новите неща. Мисля,че родителите, които са запознати с тази педагогическа система могат да направят правилен избор.

Начално училище Монтесори

През 2013/14 година на част от нашите деца предстоеше да започнат училище.

И отново тези родители, с които тръгнахме от самото начало изразиха желание да направим и училище, където децата ще могат да продължат обучението си по метода на Монтесори. Няма да Ви разказвам за преживяванията си, когато взехме решение за създаването на училище. Нито пък за всички препятствия, през които трябваше да минем.

На 16.04.2014 година регистрирахме Първото в България Монтесори училище-

ЧНУ”д-р Мария Монтесори”

Веднага след регистрацията възникна въпросът за учителите. И тук беше най-сложно.

Дипломата за висше педагогическо образование не прави никого учител. Още повече в Монтесори училище. Изборът не беше лесен, а и имаше един особен момент.

Повечето от кандидатите нямаха желание да се самообучават, нито да бъдат обучени.

Считаха себе си за достатъчно компетентни. След дълъг период на търсене намерихме подходящите учители. Част от тях не издържаха на изискванията и останаха за кратко.Благодаря на тези, с които и днес сме заедно. Всъщност те са първите в България, които чертаят пътя на монтесори обучението. След намирането на подходящите педагози, трябваше да изградим организацията на работа в училището.

Взехме решение през първата година да разкрием само подготвителна група и първи клас и всяка следваща година да добавяме по един нов клас.

В класовете влизат деца от къща Монтесори и практически заемат всички места.

Как обаче да работим по системата на Монтесори, след като трябва да покриваме и държавните образователни стандарти.

Все още работим и допълваме програмите, обединяващи двете методики.

През втората година имахме проверка от МОН. Преди проверката прибрахме всички тетрадки,в които децата работеха „по Монтесори”. В тях по български език те пишеха съчинения, а в тези по държавните стандарти изучаваха все още азбуката.

Бяха ни казали ,че на проверяващите няма да се хареса, ако децата изпреварват приетия стандарт. Колко приятно бяхме изненадани, когато плахо показахме една от тетрадките.

Експертите от МОН не само, че бяха впечатлени от видяното, но и изразиха мнение,че можем да се регистрираме като иновативно училище.

Тук обаче, има една подробност- Монтесори училището е със 110 годишна история в света и

на шега в нашите среди се нарича „ретро-иновация”. Но тяхната оценка за нас беше особено важна и мотивира допълнително нашите учители.

В нашето училище почти не се преподава. Учителят е този, който събужда интереса на децата, насочва ги към нови непознати знания и умения и ги оставя да се справят сами.

В Монтесори децата не се обучават от учителите, те се самообучават. И винаги успяват,защото това е техният личен избор.

Ние сме частно училище. Има родители, които мислят,че плащайки определена сума могат да не приемат и изпълняват правилата в училището. Има и други, които мислят, че в частното училище няма дисциплина и ред.

И на първите, и на вторите искам да кажа,че ние сме първо - Монтесори училище и после частно. При нас дисциплината е на особена почит. И никой не си тръгва вечер преди да е почистил работното си място, а в петък - залата за работа. Това са част от правилата.

Къде след Монтесори?

Навсякъде, където и да постъпят децата от монтесори, са изключително адаптивни, уверени и мотивирани да се обучават.

Въпросите никога не свършват

За да е успешно едно училище, всеки ден е свързан с решаване на нов казус.

Тук с най-много заслуги е директорът на училището – приела философията на Монтесори, търсеща, знаеща и можеща млада дама.

Обучение на учителите, нови помещения, посещения в чужбина.

С всяка година помещенията, които заемаме стават недостатъчни за новите идеи в организацията на обучението.

Търсим възможности за допълнително обучение на педагозите - в момента те се обучават веднъж годишно с монтесори обучител от чужбина, и постоянно с вътрешни обучения.

Много важно: Не можеш да мотивираш другите да се обучават, ако ти не го правиш.

Посещаваме международните Монтесори форуми, обучения и тренинги и вярваме, че и в България тази педагогическа система ще става все по-популярна.

Защото както казва великата Мария Монтесори „Децата – това са хора, дадени ни за определено време, и от нас зависи тяхната вяра в себе си и в света.””