Изложение „Европейско образование” 2016 ще се проведе в Бургас. На 12-ти октомври в х-л "Приморец", от 11:00 до 17:00 часа, всички, завършващи средното си образование и родителите им, могат да отговорят на въпросите си как да избера университет, как да напиша успешно мотивационно писмо, какви са стъпките за стипендия, като посетят „Европейско образование” 2016.

На изложението ще бъдат представени над 50 водещи университетa от Великобритания, Германия, Холандия, Дания, Швейцария и България, които предлагат бакалавърски и магистърски програми в широк спектър от специалности. Освен за традиционно популярните Бизнес и управление, Финанси и счетоводство, Право, Архитектура, Графичен дизайн, Компютърни науки, Туризъм и Хотелиерство, посетителите ще имат възможност да се информират относно условията за прием в специалности като Авиоинженерство, Нанотехнологии, Биомедицинско инженерство, Кибернетика, Молекулярна биология, Криминология, Дизайн на компютърни игри и много други.

За положителните нагласи на британските университетите към студентите от България, независимо от Брекзит, говори присъствието на представители на 26 университета от Острова. Сред тях са топ университети като University of Southampton – за електроника и електроинженерство, University of Surrey - за туризъм и музика, University of Reading и City University London – за финанси и инвестиции, University of East Anglia - за фармация, University of Essex - за политика, Falmouth University и University for the Creative Arts - за изкуства и дизайн, и др.

За първи път на изложение в България ще участва University of Sheffield, член на престижното сдружение на водещите изследователски университети във Великобритания Russell Group. Университетът се гордее с петима Нобелови лауреати и е неизменно в топ класациите за архитектура, строително инженерство, медии и комуникации, лингвистика, политика.

Друг акцент на изложението е участието на 14 университета от Германия, които представят голямо разнообразие на бакалавърски и магистърски програми както на немски, така и на английски език. Сред тях изпъкват Bauhaus-Universität, Weimar и Leibnitz-Universität, Hannover, известни с архитектурните и инженерно-техническите си специалности.

Представители на Германската служба за академичен обмен (DAAD) ще запознаят желаещите с възможностите за финансиране на следването във Федерална република Германия и образователната система в страната.

По традиция Холандия е една от най-популярните учебни дестинации за българските студенти. На изложението страната е представена от водещи университети, които предлагат разнообразна палитра от програми на английски език – от хотелиерство и бизнес комуникации до нанотехнологии и авиоинженерство.

Организаторите на Изложението са предвидили богата съпътстващата програма от презентации и семинари. Бъдещите кандидат-студенти ще могат да научат кои са най-перспективните специалности на 21-ви век, как да напишат впечатляващо мотивационно есе, какви са особеностите на кандидатстването в университети в различните европейски страни. Предвидени са и специални презентации за бъдещи магистри и за родителите на кандидат-студентите, на които ще бъде предоставена ценна информация за възможностите за финансиране на висшето образование в чужбина.

Желаещите да кандидатстват в британски университети за учебната 2017/18 година ще получат безплатна регистрация в UCAS.

Всеки регистриран участник в Изложението участва в томбола и има шанса да спечели един от 5-те ваучера за самолетен билет на стойност 200 евро, за да посети „Ден на отворените врати“ в избран университет от партньорския списък на ЕДЛАНТА.

По време на изложението ще бъде обявен и конкурсът на ЕДЛАНТА за есе на тема “Доброто образование – предпоставка за успешна кариера ” с награда еднократна стипендия от 1000 евро за учебната 2017/18 г.