Напук на Брекзита, интересът на българските кандидат – студенти към Великобритания се засилва. Островът продължава да оглавява класацията на държавите, към които нашите младежи се нареждат в челната десетка на желаещи да продължат именно там своето образования. ”. Този извод бе изведен още на старта на изложението „Световно образование на 360 градуса”, който започна днес в Бургас. Кампанията бе организирана от консултантска агенция "Интеграл", и събра на едно място водещи световни университети и езикови училища, за да представи пред бъдещите студенти по-мащабен поглед към образованието зад граница и представи още по-прецизно възможностите за обучение в чужбина. Инициативата започна при огромен интерес, Тя е предназначена за учениците от 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас, имащи желание да продължат в български или чужди университети. Пред учениците бяха представени информативни лекции за езиковото обучение в доказано елитни ваканционни училища. Те имаха възможност безплатно да се запознаят и на място с тестове и курсове за професионална ориентация и на научат повече за подготовката за езикови сертификати и цялостна документална ангажираност относно самото кандидатстване.

Въпреки очакванията, че общественото допитване във Великобритания, ще охлади ентусиазма на кандидат-студентите, интересът сега е даже по-голям, отколкото в предходни години. Документи са подали 2 400 кандидат- студенти, каза пред „БургасИнфо” Ирина Христова, координатор на кампанията „Световно образование”.

Холандия се нарежда на второ място по популярност сред образователните дестинации за българите. И ако през 2007 г. там общо са учили 471 българи, в момента броят им е 1800 студента, а страната ни се нарежда в топ 5 на държавите, чиито младежи са избрали да продължат образованието си в Страната на лалетата. Университетите предлагат голямо разнообразие от програми на английски език, а като основен плюс е въведената преди година от холандското правителство нова политика за финансиране на чуждестранните студенти от ЕС. Тя предвижда отпускането на финансова помощ на студентите за издръжката им по време на следването им, заем за таксите за обучение и безплатен транспорт. Всичко това прави възможно образованието в Холандия да бъде почти безплатно или напълно безплатно за някои кандидати, подчерта подчерта Ирина Христова. Наши студенти заминават за Холандия за обучение по 3D дизайн, изграждане на платформи за електронни игри, тип компютърни специалности. Посредниците отчитат и още един факт – засилва се интереса на младежи от България към инженерните специалности в Холандия и Великобритания. Фокусът от Бургас е концентриран в обучението по транспорт и логистика, като се наблюдава и интерес към политически науки. Нова тенденция е наплив към специалностите в областта на физиотерапията и грижата за здравето, каза още Ирина Христова. .Сравнително новата по популярност сред нашите кандидат-студентите - Дания, също набира скорост. Нашите младежи отиват да учат предимно мениджмънт, информационни и комуникационни технологии, маркетинг, туризъм и мултимедия и дизайн.

Германия остава в челната петица на предпочитаните държави за обучение на българи, но в момента тя предлага по-малко специалности, обучението по които се извършва на английски език.

Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образованието:

Форумът е шанс за Бургас

Проектът „Световно образование на 360 градуса” е шанс за Бургас. Той дава възможност на нашите ученици за по-добър избор, а тъй като в рамките на кампанията каним и световно известни специалисти-педагози, които да споделят опита си, с това и нашите преподаватели могат да повишат квалификацията си. Интересът, към форума, който виждаме днес е показателен за всичко това. Надяваме всички тези ученици, които се ориентират към образование в чужбина, да се върнат тук и да приложат този най-добър световен опит в Бургас.