Училища в София, Варна и Пловдив заемат първите 10 позиции по успех от държавния зрелостен изпит по български език и литература. В тези градове са и гимназии, в които средната оценка на учениците е над 5,50 и влиза в графата “отличен”. Това съобщава „24 часа”.

Класацията на Топ 1000 на гимназиите според резултатите от матурата бе направена от сайта danybon.com.

Първите пет места в класацията са за столични училища - немската, испанската, Американския колеж, 73-о СОУ “Владислав Граматик” и частната гимназия “Ерих Кестнер”. Всички те са събрани в 2 десети от оценката - 5,712 за немската гимназия, 5,562 за “Ерих Кестнер”. Но всички от топ 5 без “Ерих Кестнер” отбелязват спад при оценките си спрямо представянето на своите ученици. Намаление на оценките спрямо миналогодишните отбелязват и почти всички гимназии от списъка на 1000-та средни училища.

След петте софийски училища топ 10 се допълва от Езикова гимназия “Пловдив” и първа езикова във Варна, класическата в столицата и езиковите училища “Иван Вазов” и “Йоан Екзарх” съответно в Пловдив и Варна.

Веднага след десетката пък по тазгодишните си постижения на задължителната матура по български са първа английска и СМГ в София.

Велико Търново, Ловеч и Добрич са от по-малките областни градове, които успяват да класират училища в топ 20. В двайсетицата обаче няма нито една гимназия от Бургас, а в топ 100 морският град класира едва 4 средни училища.

Гимназията в Септември е най-слабото училище според резултата от матурата по български език и литература след 12-и клас. Там се е явил само един зрелостник, който е изкарал оценка 2,590 През 2015 г. резултатът на училището е бил 3,222.

В десетката на най-слабите училища влиза само едно от София - специализираното за деца с увреден слух със среден успех на матурата 2,623, който му отрежда предпоследно място.

Рекорд по нисък успех поставя Професионалната гимназия “Васил Левски” в Ихтиман. 45 зрелостници са постигнали 2,650 среден успех от матурата по български език и литература, което праща училището им на 979-о място в класацията. Всъщност ниският успех явно е традиция там, защото и миналата година гимназията е имала средно 2,658, обобщава "24 часа".