Родители бранят приема след 4 клас в Математическата

Обновена на: 2012-04-02 16:25:48

Автор:
Още публикации на

1 снимки 1 снимки
0 коментари 0 коментари
разпечатай разпечатай

Етикети Етикети
пмг, пмг акад. никола обрешков, родители, законопроект, куна георгиева, математическа гимназия, четв


Родители от Бургас бранят с подписка приема след четвърти клас в местната Природо-математическа гимназия "Акад. Н. Обрешков". Причината е законопроект, който премахва приема след четвърти клас и приравнява математическите гимназии към всички останали. Ако законопроектът стане факт, приемът след четвърти клас в математическите гимназии в цялата страна (включително и бургаската) ще отпадне и децата ще влизат в тях само след седми клас.

Новият законопроект предвижда специален статут само на училищата по спорт, култура, изкуства и духовни училища. Те ще имат право да осъществяват и по-ранен прием.

В момента в цялата страна тече подписка от родители на деца-математици. Към нея са се присъединили и родители на бургаски ученици от ПМГ, които настояват в законопроекта математическите гимназии да се причислят към специалните. Според тях математическият талант също трябва да се открива рано и да се поощрява, както това се случва със спортния или музикалния талант.

Бургаската математическа гимназия приема след четвърти клас деца в три паралелки. Битката за местата е жестока, а децата се готвят по цяла година, за да се представят добре на изпитите. Публична тайна е, че приемът след четвърти клас дава по-големи шансове на учениците в ПМГ да получат добри оценки и на изпитите след седми клас, за да продължат да учат в същата гимназия. Математическата е едно от най-желаните училища в града и традиционно в нея се влиза с много висок бал.

Премахнатият прием след четвърти клас ще отвори и сериозна дупка в бюджета на бургаската гимназия. Сега в нея всяка година се приемат по три паралелки петокласници. Заедно с шести и седми клас, това прави близо 270 деца, което по около 1200 държавна субсидия формира приход за училището само от тези ученици по 320 000 лева. "Става въпрос и за запазване на работните места на учителите. Ако нямаме прием след четвърти клас, ще се наложи да съкратим 18 души", каза временно изпълняващият длъжността директор на гимназията Куна Георгиева.

Подписката на бургаските родители е изпратена до образователното министерство, кмета на Община Бургас и директора на математическата гимназия..
Коментари

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com


Въведи двете думи от картинката по долу:

Добави коментар


Обектив

8 000 евро делят малката Анна-Мария от мечтата й да ходи отново

8 000 евро делят малката Анна-Мария от мечтата й да ходи отново

8 000 евро не достигат на малката Анна-Мария,  за да сбъдне мечтата си  да проходи отново. Семейството на 14-годишното момиче, което  страда от  злокачественото заболяване Сарком на Юинг,  успя да събере по-голямата част от средствата, необходими  за финалната част от лечението – присаждане на стволови клетки. Засега те разполагат  с 29 000 евро, а за операцията в клиника в Белгия са нужни общо 37 000 евро. Това е най-ниската оферта, която близките са получили за този вид операция от няколко лечебни заведения  в чужбина. В момента Анна-Мария е в ремисия и според изследванията основният тумор е изчезнал. Присаждането на стволови клетки обаче се налага, защото  въпреки това тя все още не може да движи краката си, заради първоначалната парализа, която туморът е предизвикал.  


Одобрявате ли обединението на футболните отбори „Бургас” и „Нефтохимик”?

Гласувай >>    Резултати >>

Новините по e-mail

Запишете се в нашият пощенски списък и получавайте новините от Бургас на вашият e-mail