Родители бранят приема след 4 клас в Математическата

Обновена на: 2012-04-02 16:25:48

Автор:
Още публикации на

1 снимки 1 снимки
0 коментари 0 коментари
разпечатай разпечатай

Етикети Етикети
пмг, пмг акад. никола обрешков, родители, законопроект, куна георгиева, математическа гимназия, четв


Родители от Бургас бранят с подписка приема след четвърти клас в местната Природо-математическа гимназия "Акад. Н. Обрешков". Причината е законопроект, който премахва приема след четвърти клас и приравнява математическите гимназии към всички останали. Ако законопроектът стане факт, приемът след четвърти клас в математическите гимназии в цялата страна (включително и бургаската) ще отпадне и децата ще влизат в тях само след седми клас.

Новият законопроект предвижда специален статут само на училищата по спорт, култура, изкуства и духовни училища. Те ще имат право да осъществяват и по-ранен прием.

В момента в цялата страна тече подписка от родители на деца-математици. Към нея са се присъединили и родители на бургаски ученици от ПМГ, които настояват в законопроекта математическите гимназии да се причислят към специалните. Според тях математическият талант също трябва да се открива рано и да се поощрява, както това се случва със спортния или музикалния талант.

Бургаската математическа гимназия приема след четвърти клас деца в три паралелки. Битката за местата е жестока, а децата се готвят по цяла година, за да се представят добре на изпитите. Публична тайна е, че приемът след четвърти клас дава по-големи шансове на учениците в ПМГ да получат добри оценки и на изпитите след седми клас, за да продължат да учат в същата гимназия. Математическата е едно от най-желаните училища в града и традиционно в нея се влиза с много висок бал.

Премахнатият прием след четвърти клас ще отвори и сериозна дупка в бюджета на бургаската гимназия. Сега в нея всяка година се приемат по три паралелки петокласници. Заедно с шести и седми клас, това прави близо 270 деца, което по около 1200 държавна субсидия формира приход за училището само от тези ученици по 320 000 лева. "Става въпрос и за запазване на работните места на учителите. Ако нямаме прием след четвърти клас, ще се наложи да съкратим 18 души", каза временно изпълняващият длъжността директор на гимназията Куна Георгиева.

Подписката на бургаските родители е изпратена до образователното министерство, кмета на Община Бургас и директора на математическата гимназия..
Коментари

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.comДобави коментар


Обектив

Вижте внушителния  лайнер Emerald Princess, който доведе над 3000 пасажери в Бургас

Вижте внушителния лайнер Emerald Princess, който доведе над 3000 пасажери в Бургас

Величественият лайнер „Изумрудената принцеса” акостира на Морска гара в 07:30 часа тази сутрин. На борда му има 3080 пасажери и 1200 души екипаж, което е своеобразен рекорд за Бургас. Досега на Морска гара са обработвани пасажерски кораби с до 2500 пасажери, съобщи изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов.

„Над 1000 души ще посетят градовете Несебър, Созопол, Поморие и Варна. Надявам се останалите 2000 туристи да изпълнят улиците на Бургас и да създадат лятно настроение. Корабите, които ще акостират на Морска гара в близките седмици,  също водят на борда си по над 2000 души. Това са лайнерите  MSC Orchestra и MSC Sinfonia”, допълни Димов.


Мислите ли, че в Бургас има проблем с уличните котки?

Гласувай >>    Резултати >>

Новините по e-mail

Запишете се в нашият пощенски списък и получавайте новините от Бургас на вашият e-mail