До една година ще бъдат готови първите обновени учебни програми, съобщи днес министърът на образованието проф. Галин Цоков

"Вече има работна група, която разглежда визия за рамкови учебни програми, които да структурират учебното съдържание по всички предмети на базата на определени компетентности, а не на изброени понятия", посочи проф. Цоков.

"До една година ще могат да бъдат разработени първите учебни програми от този вид", уточни той в ефира на "Евронюз България".





"Няма нужда от нова реформа в образованието, има нужда да променим целта на образованието", посочи Денков по повод резултатите, които PISA показва за българските ученици.

По думите му не трябва да се мери колко компютри или шкафчета има в училищата, а дали децата могат да използват знанията си.

"Трябва да променим целта на обучението - децата да могат да прилагат знанията си, така че да им е полезно. Имаме проблем точно в тази част. Не децата да научават имена, дати, факти, а да бъдат обучение как да ги използват, за да анализират текста, да могат да направят заключение, да могат да защитят теза", посочи акад. Денков.

"Част от проблема ни е как изпитваме децата - в много от изпитите имаме голяма тежест на възпроизвеждането на факти. Трябва да има възможност за изява, която да показва логическо мислене и творчество. Това трябва да е същината на изпитването", посочи още той.

Учителските заплати ще бъдат увеличени от 1 януари 2024 г. с около 8.4%, като се предвижда минималната учителска заплата да е в размер на 1853 лв. Средната учителска е 125% от средната за страната", каза още министърът на образованието днес.





Исканията на синдикатите за по-високи възнаграждения са свързани най-вече с методиката за изчисляване на средната заплата, коментира той.


Работим усилено за въвеждане на стандарт на качеството на образованието, който наред с други индикатори, да определи кои са успешните образователни организации у нас.


Обвързването на заплата с резултатите на училището ще се случи след приемането на този стандарт, обясни министърът.

Част от индикаторите ще бъдат избирани от самите училища.