Създаването на работна група, която да действа в случаи на насилие срещу животни, предлагат общински съветници в Бургас. Идеята е на Ева Михалева и Георги Маринчев от групата на ГЕРБ като реакция за многобройните сигнали за убити котки в бургаския ж.к. „Славейков“, които буквално взривиха емоциите не само сред любителите на животните, но и поставиха много въпроси за отношението към бездомните котета, за опасността при разсипване на отровя и стреляне с въздушна пушка, както и за ненормалността на евентуалния извършител. Михалева поясни, че в работната група се предвижда да участват както общински съветници и представители на администрацията – на отдел Управление при кризи, обществен ред и сигурност (УКОРС), така и на полицията. На срещата ще бъдат поканени и членове на всички организации за защита на животните.

„Целта е да се предотвратяват бързо подобни случаи, като този в „Славейков“. Такава жестокост е забелязвана и в други райони на града. В кв. „Сарафово“ например се случва подобна страшна история с кучетата. Ще бъдем отворени към всички, които имат отношение по темата“, каза Михалева.

Припомняме, че през последните дни бургаският ж.к. „Славейков“ се превърна буквално в гробница за котки. Най-активно в търсене на извършителя работят две от организациите за защита на животните - „Милосърдни сърца“ и „Гласът на животните“. Служителите на Второ РУП също реагират на подадените сигнали, в управлението са предадени вече над 20 трупчета на загинали животинки и продължава извършването на оперативно-издирвателни действия.