Огненият ад край Изворище продължава и в момента, като пламна смесена гора край вилната зона.

„Пожарът се е прехвърлил там тази сутрин, след като снощи пожарникарите са се борили с огъня в „Острицата”2. Равносметката към този момент е, че са унищожени над 10 къщи и вили, както и над 10 бараки, каза гл. инспектор Николай Николаев, началник на РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас.

Огънят е бушувал на площ около 5000 декара и в момента продължава.

Според Николаев, който в момента е на място, днес започва разследване, при което пожарникари, съвместно с полицаи на ОДМВР Бургас, ще изясняват причините за стихията.

Днес хората от вилна зона „Каптажа”, която вчера пострада най-тежко, оглеждаха изпепелените си имоти. Част от тях негодуват срещу реакцията на пожарната, като изчисляват, че първият противопожарен автомобил е отишъл на място 45 минути след подаване на сигнала.

„Имаше истински драматични случаи. Един от мъжете, които имат къща тук, беше спрян от полицията в Банево, а детето му, което е трудноподвижно, в този момент беше във вилната зона. Представяте ли си как се е чувствал този човек, когато знае, че не може да помогне на собственото си дете? Добре че пламъците не бяха засегнали неговия имот”, коментира един от собствениците на вили в района Николай Димитров пред BurgasINFO.

Според хората щетите от пожара са много по-големи от тези от тези, които се съобщават официално.

Николай Димитров също е бил спрян от полицията в Банево, където беше затворен пътят към Изворище.

„Дълго време ми отне да обясня, че аз съм необходим горе, тъй като трябва да пусна трансформатора, за да се зареждат помпите за вода”, каза Димитров.