Два мъртви лебеда са открити на пристанището в квартал Сарафово, още два на плажа между заведенията „Тропикана” и „Фиеста”, два на Централния плаж и един след бариерата към Солниците. Това съобщи за BurgasINFO директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев.

„Тази седмица са открити межди 10 и 12 мъртви лебеда. Изследванията показват, че част от тях са загинали от премръзване и глад, а други са били заразени с птичи грип. Най-важното е, че към момента няма огнища на инфлуенца, регистрирани в промишлените ферми в областта и домашните птици”, каза д-р Митев.

Агенцията по безопасност на храните е обявила огнище на птичи грип с център след бариерата на Солниците, другото огнище е на пристанище Сарафово.

„Издали сме показания в трикилометровата зона да не се пипат и доближават никакви птици. Понеже сме в града, тук няма домашни пернати, които да обследваме”, добави д-р Митев.

Припомняме, че в област Бургас досега са регистрирани общо четири огнища на инфлуенца. Първото е в землещето на село Проход, където заразени бяха водоплаващи птици. Второто огнище бе на Алепу, където болестта пренасяха орехчета, третото с център къмпинг Градина, където има мъртви лебеди, а четвъртото огнище е в Бургас.