Директорът на Българската агенция за безопасност на храните в Бургас Георги Митев сезира полицията и настоя за съдействие от криминалистичната лаборатория за изясняване на състава на прословутите близалки с реклама на канабис. Те се предлагат свободно в търговската мрежа, алармират читатели. При проверката инспектори са установили, че производителят е чешка фирма, а вносителят е от Пловдив.

“Писахме писмо до колегите в Пловдив, те реагираха много бързо и до края на деня ни върнаха отговор, че са проверили склада и са открили определено количество там. Взели са проби и близалките са забранени за продажба, до излизане на резултатите”, каза Георги Митев, цитиран от „Фокус”.

Според него на близалките коректно е изписано, че съдържат 100% олио от растението-канабис, което всъщност не е забранен продукт. “Напротив това е хранителна добавка, която е позволена в България и се продава по аптеките. Олиото от канабис съдържа в себе си много витамини, макро и микро елементи, за които се твърди, че са полезни за здравето. Аз не мога да бъда категоричен за това”, подчерта директорът на БАБХ-Бургас.

“Съдържанието ще се установи от институциите, които правят лабораторните изследвания, както тук, така и в Пловдив. Ние чакаме техния отговор”, отбеляза д-р Георги Митев.

Инспекторите в Бургас не са установили продажба на близалки с марихуана в магазините в Бургас, но от Агенцията по безопасност на храните заявяват, че ако при изследванията се установи, че не съдържат наркотичното вещество, единственият проблем ще остане рекламата на забранени вещества.